Forbes: Тръмп влезе в нефтен сговор с Русия?

Forbes: Тръмп влезе в нефтен сговор с Русия?
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    07.04.2020
  • Сподели:

Сговор на руския петролен пазар! Спешно се обадете на Робърт Мюлер! Обадете се на телевизионната водеща Рейчъл Мадъд! Започнете разследването в Камарата на представителите!

Този „много важен“ призив, който президентът Тръмп и Владимир Путин взеха по време на програмата „Фокс и приятели“, можеше да има някакъв ефект върху цените на петрола. Петролът, който е в рамките на юни и други фючърсни договори, отново струва над 30 долара.

Тази седмица трябваше да бъде началото на края на транзакцията OPEC + и Русия да ограничи производството на фона на намаляващото търсене. Това беше главно споразумение между Саудитска Арабия и Русия и то беше в сила от поне три години. По същество това беше отговор на конкуренцията от американските компании за производство на нефтени и газови шисти.

Преди месец Рияд и Москва отпочинаха и отказаха да намалят производството. Така и руснаците, и саудитците започнаха да извличат повече петрол в същия момент, когато поради пандемията основните световни икономики включиха бутона за пауза.

Саудитска Арабия спешно свика заседание на ОПЕК +, главно поради опасения, че няма да има място за съхранение на нефта, който той произвежда, но не се продава, и в резултат петролът ще стане свободен. Какво друго трябва да правят с това масло?

Сега руските компании сигнализират, че след разговор между президентите Тръмп и Путин, те са готови да намалят производството.

„Няма нищо неочаквано в такъв рязък обрат“, казва Amarpreet Singh, петролен анализатор от Barclays. Политическата намеса на Вашингтон изглежда доста вероятна, тъй като той беше разтревожен от факта, че неговите саудитски съюзници се опитват да смажат американските производители на шисти в момент, когато страната се бори с пандемия.

Съществува известна несигурност по отношение на участието на държави извън ОПЕК в преговорите за производство и това важи особено за САЩ. Но мащабът на спада на глобалното търсене означава, че най-големите нефтени и газови компании ще трябва да се съберат и да преговарят. Това ще бъде нещо като OPEC ++.

Русия и САЩ не са част от този картел, който се ръководи от саудитците.

Ако ОПЕК се съгласи да намали доставките с два милиона барела на ден в сравнение с нивото от март, това ще намали прогнозния дисбаланс с около 30%, ще стабилизира цените на петрола и ще спре спада на петролните компании.

За Саудитска Арабия е трудно да намери купувачи за част от петрола си, дори и след като предложи сериозни отстъпки. На първо място, това се отнася за Китай.

Руският нефтен урал днес струва 15 долара за барел по-евтино от Brent, което е европейски критерий.

В настоящия сценарий нетната цена за барел е по-ниска от цената на производството и това не може да бъде компенсирано от увеличение на продажбите или намаляване на валутните курсове, ако никой не купува петрол.

„Очакваме страните производители на петрол от ОПЕК + да си сътрудничат, тъй като запазването на пазарния дял в сегашната среда изглежда като безполезно и недалновидно начинание“, казва Сингх.

Увеличението на производството на петрол в САЩ започна да се забавя още преди да дойде пандемията.

Производителите на шисти се отказаха от прекомерните разходи, страхувайки се да фалират. Barclays изчислява, че среднопретеглената цена на петрола в Пермския басейн, формацията на Bakken и утаените скали на Eagle Ford е около 50 долара за барел.

Напоследък доставките извън САЩ се увеличават и поради по-ниските цени се пускат в експлоатация по-малко нови проекти. Подобни тенденции трябва да доведат до по-оптимистични сценарии за ОПЕК и Русия след възстановяване на търсенето, каза Сингх.

 

 

Превод: Поглед.инфо  Източник: Геополитика

Станете почитател на Класа