SRF: Коронавирусът може да нанесе по-голям ущърб на Великобритания, отколкото на Италия

SRF: Коронавирусът може да нанесе по-голям ущърб на Великобритания, отколкото на Италия
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    28.03.2020
  • Сподели:

Британското правителство промени курса и засили мерките за борба с коронавируса, но мнозина се опасяват, че е твърде късно, според швейцарския телевизионен канал SRF. Дори консервативните медии сега критикуват „съучастническия стил“ на Борис Джонсън и предупреждават, че Великобритания рискува да пострада от епидемията по-силно, отколкото Италия, а огромният обем от неразчетени данни поражда съмнения, че има повече заразени хора, отколкото официалната статистика казва.

В борбата срещу коронавируса британският премиер Борис Джонсън нареди на населението да остане у дома, според швейцарския телевизионен канал SRF. Магазините, които не са класифицирани като основно обезпечение, са затворени.

Критиците обвиняват правителството, че чака твърде дълго. Сега експертите се опасяват, че коронавирусът може да нанесе повече вреда на Великобритания, отколкото на Италия. Поради факта, че не могат да бъдат отчетени големи количества данни, нарастват подозренията, че в действителност ситуацията с броя на заразените е много по-лоша, отколкото казват официалните източници, отбелязва кореспондентът на телевизионния канал Мартин Елиът.

 

 

През уикенда британските медии отказаха да подкрепят курса на правителството в борбата срещу коронавируса. Дори консервативните вестници критикуват съучастническия стил“ на политиката на Борис Джонсън, нерешителността на правителството и неуместните шеги на премиера, подчертава швейцарската телевизия.

Училищата се затвориха чак в понеделник. Има случаи, когато хората не спазват препоръките на правителството - по-специално в Лондон и неговите околности - тоест в епицентъра на британската епидемия.

Правителството заяви за необходимостта от увеличаване на броя на проведените тестове, но засега това е само цел, напредъкът към която е изключително бавен. Обобщение на броя на тестовете за коронавирус се публикува ежедневно във Великобритания, но тези цифри са далеч от необходимите за осигуряване на населението.

Според признанието на британския кореспондент на SRF, той се опасява, че Великобритания се движи към бедствие и може да е твърде късно да се предприемат действия. Според него това е чиста аритметика. В Швейцария има около 9 хиляди заразени и 86 случая на смърт. Населението на Обединеното кралство е 8 пъти по-голямо, но според вчерашните данни е имало само 6 700 заразени - и 335 мъртви. В такава ситуация можем само да заключим, че има огромно количество неотчетени данни, смята журналистът.

Досега Великобритания разчита на населението трябва да се „разболява“ от коронавирус и да развива колективен имунитет, но сега правителството промени курса. Първите анкети показват, че повечето граждани подкрепят тази промяна. Само около 4% от анкетираните бяха критични към новия курс в борбата с коронавируса. В същото време 40% са на мнение, че властите все още не правят достатъчно.

Досега нямаше очевидна спешна нужда да се събуди сред населението разбиране за настоящата критична ситуация, тъй като всички мерки не бяха задължителни. Редица препоръки и съвети не бяха достатъчни, за да обяснят на гражданите сериозността на ситуацията.

Междувременно здравната система на Великобритания е хронично претоварена и не се знае дали е в състояние да се справи с бързо нарастващия брой заболявания. През последните дни в тази област е направено много. Появиха се нови мощности в системата на здравеопазването; частните клиники бяха изцяло интегрирани в нея. Освен това се произвежда ново оборудване. Например автомобилните фабрики преминаха към производството на апарати за механична вентилация, а заводите за водка произвеждат дезинфектанти.

С предпазното облекло нещата не вървят добре. Правителството твърди, че са налични защитни костюми за медицинския персонал, но не там, където трябва да бъдат, така че проблемът има чисто логистичен характер.

Според журналиста трябва да знаете, че националната система за здравеопазване NHS се радва на "почти тотемно почитане" във Великобритания. Това е един от символите, които подсилват британската идентичност. Следователно населението би подкрепило защитните мерки на медицинските служби, ако правителството започнеше да се занимава с проблема по-рано и би обяснило на гражданите сериозността на ситуацията, заключава швейцарският телевизионен канал SRF.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа