Високата цена на спасението за световната икономика

Високата цена на спасението за световната икономика
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    28.03.2020
  • Сподели:

Властите в САЩ, Европа, Япония, Китай и Индия обявяват увеличения в разходите си с трилиони долари в опит да спасят глобалната икономика от рецесията.

Реакцията на пандемията от коронавирус е безпрецедентна по отношение на скоростта и мащаба си. Ангажиментите поети от правителствата и централните банки до момента са близо 7 трилиона долара, показва анализ на CNN Business. Общата сума включва държавни разходи, гаранции за заеми и данъчни облекчения, както и печатане на пари от централните банки за закупуване на активи като облигации и дялове във фондове.

Цифрата включва пакета от помощи на стойност 2 трилиона долара в САЩ, който преминава през процедурата за одобрение в Конгреса, и очакваните 30 трилиона йени (274 милиарда долара) стимули от Япония, които могат да бъдат одобрени следващия месец.

Съвместните усилия напомнят реакцията на финансовата криза от 2008 г., но икономистите изразяват притеснение, че предприетите досега стимули няма да бъдат достатъчни, ако кризата се разшири след юни.

"Пакетът от стимули в размер на 2 трилиона долара в САЩ вероятно е минимумът, необходим за компенсиране на текущото влияние на заразата", заяви икономистът от Bank of America Джоузеф Сонг. "Икономиката вероятно ще се нуждае от близо 3 трилиона долара фискални стимули, ако не и повече", добави той.

Лидерите на Г-20, които представляват най-големите икономики в света, заявиха в четвъртък, че са готови да направят "каквото е необходимо", за да сведат до минимум икономическите щети от пандемията и да възстановят глобалния растеж.

"Размерът и обхватът на този отговор ще върнат глобалната икономика на крака и ще създадат силна основа за защита на работните места и възстановяване на растежа", заявиха лидерите в съвместно изявление след видеоконференция. Те казват, че техните страни са поели ангажимент за стимули на стойност 5 трилиона долара.

И все пак огромните разходи могат само да притъпят част от икономическия шок. Икономиката не може да започне да се възстановява сериозно, докато баровете и ресторантите не започнат отново да отварят врати, хората се върнат на работа и възобновяват пътуванията си. Дори и тогава ще отнеме време, както откри Китай.

„Няма да е възможно да се върнете към същото ниво на продукция и активност незабавно“, каза Четан Ахя, главен икономист на Morgan Stanley.

Ето основните моменти от първата вълна от действия на централите банки и правителствата.

САЩ

Американските законодатели оформиха пакет от фискални стимули в размер на 2 трилиона долара. Програмата включва директни плащания на физически лица, увеличение на обезщетенията за безработните и програма за кредитиране в размер на 500 милиарда долара.

Конгресът вече одобри повече от 112 милиарда долара в подкрепа на изследванията за ваксини и предоставяне на две седмици платен отпуск по болест за тези, които са засегнати от Covid-19.

През последните дни Федералният резерв оповести множество стимулиращи мерки. Те включват първоначалното обещание за закупуване на държавни ценни книжа и ипотечни облигации на обща стойност от 700 милиарда щатски долара. Сега ограничението за размера на покупките е премахнато, а обхватът им е разширен до корпоративни облигации и дялове във фондове. Фед също така обяви ново финансиране в размер на 300 милиарда долара с цел запазване на потока от кредити за бизнеса и потребителите.

Великобритания

Правителството на Обединеното кралство оповести пакет от 330 милиарда британски лири (397 милиарда долара) гаранции за заеми и отмени данъчните плащания за местния бизнес в сектори като търговията на дребно и хотелиерството за 12 месеца. То също така ще покрие 80% от заплатите на служителите, които вземат до  2500 британски лири (2900 долара) на месец поне през следващите три месеца. Не е ясно колко ще струва тази инициатива.

В допълнение правителството на Обединеното кралство в четвъртък обеща да предостави на самонаетите лица парична помощ в размер на 80% от средната им месечна заплата или до 2500 британски лири на месец през следващото тримесечие.

От своя страна Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия понижи основната си лихва до 0,1% и обеща да засили програмата си за изкупуване на облигации.

Европейски съюз

Германия представи спасителен пакет на стойност до 750 милиарда евро (825 милиарда долара), който включва мерки за стимулиране на кредитирането за бизнеса и пряко участие в компаниите.

Франция е одобрила 45 милиарда евро (50 милиарда долара) помощи за малки предприятия и безработни. Тя също така гарантира 300 милиарда евро (330 милиарда долара) за корпоративни заеми.

Италия увеличава разходите си с 25 милиарда евро (27,5 милиарда долара) за подпомагане на служителите и здравната система на страната, докато Испания предоставя пакет от  200 милиарда евро (220 милиарда долара).

Европейската централна банка заяви, че ще изхарчи 750 милиарда евро (824 милиарда долара), купувайки държавен дълг и частни ценни книжа преди края на 2020 г., и е готова да направи повече, ако е необходимо.

Китай

Досега Китай обяви поне 116,9 милиарда юана (16,4 милиарда долара) финансови облекчения и стимули, плюс 800 милиарда юана (112,5 милиарда долара) за намаляване на данъци и такси.

Народната банка на Китай прие различни мерки за облекчаване на кредитите, като отпусна поне 1,15 трилиона юана (162 милиарда долара), за да помогне на бизнеса, засегнат от вируса.

Япония

Очаква се японското правителство да разгледа пакет от икономически стимули през следващите седмици, който вероятно ще включва раздаване на пари в брой, както и мерки за подпомагане на малките и средни компании да получат достъп до заеми. Пакетът може да възлиза на 30 трилиона йени (274,2 милиарда долара).

Централната банка на Япония заяви, че ще повиши годишния курс на покупките си на дялове в борсово търгувани фондове с 6 трилиона йени (55 милиарда долара) и ще увеличи годишния курс на покупките на акции на инвестиционни тръстове за недвижими имоти с 90 милиарда йени (822 милиона долара). Институцията също така повиши лимита си за покупки на корпоративни облигации с 2 трилиона йени (18 милиарда долара).

Индия

Индийското правителство обяви пакет от помощи на стойност 22,6 милиарда долара само 36 часа след налагането на карантина на страната. Програмата включва здравно покритие и хранителна помощ, както и субсидии и обезщетения за сужителите.

Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова

 

Станете почитател на Класа