Дълговата криза в САЩ не се очакваше до 2035 г. Covid-19 бързо я тласка по-близко

Дълговата криза в САЩ не се очакваше до 2035 г. Covid-19 бързо я тласка по-близко
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    24.03.2020
  • Сподели:

Администрацията на Тръмп иска да изпрати директни парични плащания на американците през следващите седмици, за да им помогне да се справят с икономическите опустошения от коронавирус, чрез масивен пакет от помощи, разработен между Белия дом и Капитолийския хълм. Общата цена на пакета е повече от 1 трилион долара, което го прави един от най-големите федерални спешни фискални пакети, сглобявани някога.


Независимо дали става въпрос за временна криза или пълна рецесия, ще се случат две неща. Данъчните приходи ще падат с намаляването на доходите на хората, а федералните разходи ще се увеличават. Резултатът ще бъде по-висок дефицит.


Дългът на САЩ се увеличава и страната може да навлезе в безпрецедентна и опасна територия и да се забърза разчитането, което се опитваше да избегне.
Статистиката е изумителна. Миналата година официалният бюджетен дефицит - колко повече пари харчи правителството, отколкото взима - достигна трилион. Държавният дълг се повиши с 1,2 трилиона до 23 трилиона долара. Според тримесечния доклад за кредитите и дълга на Фед, дългът на домакинствата през четвъртото тримесечие на 2019 г. нарасна с 4,4 процента. Студентският дълг нарасна до 1,51 трилиона долара в края на 2018 г. Автомобилните кредити нараснаха до 1,3 трилиона долара, докато дългът по кредитни карти нарасна до рекордните 930 милиарда долара.


Докато Америка се натоварва с тази тежест на дълга, има още една историческа мярка: нарастващото съотношение дълг към БВП. Това сравнява колко дължи една държава и колко произвежда. През 2012 г. процентът на дълга към БВП премина 100 процента, за първи път след Втората световна война, когато страната беше основно една гигантска фабрика, изпомпваща въоръжение и доставки. През 2019 г. съотношението дълг към БВП беше 107 процента. Това означава, че в момента дългът е по-голям от самата икономика.


Това са цифрите, водещи към национална спешна ситуация, изискваща огромни суми на федералните разходи. През последните няколко седмици, в състояние на безпокойство и мрак, страната на практика премина в спиране на бизнеси от всякакъв мащаб. Сега страната ще добави още трилион долара облекчение, като се очаква икономиката да се свие с пет процента през следващото тримесечие. С намаляването на данъчните приходи и огромните спешни разходи, съотношението дълг към БВП вероятно ще надхвърли 100 процента.


Това, което го прави страшно, е, че е възможно, ако е има продължителна рецесия поради коронавируса, съотношението дълг към БВП да се приближи или дори да надхвърли рекордното ниво, наблюдавано непосредствено след Втората световна война, от 121 процента. Това, че САЩ могат да се приближат до такова ниво, поставя страната в потенциално опасна ситуация, където тя просто има твърде голям дълг на гърба си, а дългът и лихвите стават смазващи. Миналата година страната плати 600 милиарда долара само лихви по дълга, близо 9 процента от общите си разходи.


Преди тази последна криза се очакваше САЩ да изчерпат парите за поддържане и социалното осигуряване да се пречупи до 2035 г. Значителна рецесия, падащ БВП, нарастващо съотношение дълг към БВП – всичко това заплашва да скъси това време, сближавайки страната с разчитането, което отлага от години.


САЩ не са сами по отношение на дълга; и глобалната икономика, изчезнала в рамките на пандемията, ще пострада, което има допълнителни негативни последици за икономиката на САЩ и дългосрочните перспективи. Като цяло светът заема повече, отколкото произвежда. От особена загриженост е Италия, която има съотношение дълг към БВП над 130 процента и е една от страните, които страдат най-много от пандемията на коронавирус. Комбинацията от тези два елемента вероятно ще остави страната в затруднение в обозримо бъдеще.


Сега пред Белия дом са изправени два въпроса: дали безпрецедентният пакет от икономически стимули ще бъде достатъчен за подпомагане на икономиката в дългосрочен план и не са ли този вид масивни разходи, наред с увеличаващите се дългове, дефицити и разходи, които тласкат САЩ към опасна територия, където размерът на дълга и лихвата излиза извън контрол?

Станете почитател на Класа