Коронавирусът може да е най-доброто, което се случва на Холивуд

Коронавирусът може да е най-доброто, което се случва на Холивуд
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    24.03.2020
  • Сподели:

Възможно ли е нежеланите последствия от коронавируса да убият индустрията на киното? Ако Холивуд реши да прехвърли стратегията си от кинотеатрите към стрийминга, това може да бъде краят на големите театрални вериги.


Много индустрии са засегнати от световната пандемия от коронавирусната епидемия, но никоя не е толкова популярна като развлекателната индустрия. Независимо дали става въпрос за известни личности като Том Хенкс или Идрис Елба, тествани положително за вируса, или за големи студийни продукции, които се затварят „за неопределено време" поради притеснения от зараза, стана ясно, че Холивуд ще бъде силно засегнат от тази епидемия.


Това се отнася и до големите вериги кина, изтласкани назад и принудени да затворят, в опит да се ограничи социалното взаимодействие, необходимо за разпространението на коронавируса. AMC, най-голямата верига за киносалони в Съединените щати, току-що обявиха, че затварят съоръженията си за цели 90 дни, поставяйки под въпрос всяко кино издание от март до юни.


За всеки отрасъл три месеца без приходи е дълго време. Но за холивудските студиа, които харчат стотици милиони долари за своите филми, липсата на театрална дистрибуция може да бъде катастрофална.


Или ... може би не?
Колкото и да е странно, затварянето на веригите кина поради епидемията от коронавирус може да се окаже благословено маскиране за развлекателната индустрия. Въпреки че Холивуд отдавна флиртува с идеята за едновременна домашно видео- и кино- дистрибуция, това винаги е срещало съпротива от веригите кина, до момента, в който големите заплашиха да не показват филмите на студиото, ако преследва стратегия за показване „същия ден у дома".


Но пейзажът на разпространението на филма бързо се измести. Сега много холивудски студиа имат свои собствени услуги за директно предаване до потребителите. В тези случаи студията не само контролират съдържанието, но и метода на разпространение. Сега, когато традиционният модел е задържан за следващите три месеца, студиите изведнъж се оказват с много ексклузивно съдържание, което може да са в състояние да използват за привличане на абонати в своите стрийминг услуги.


Това има много смисъл от бизнес гледна точка. И нека си го кажем, с пълна карантина в по-голямата част от света, няма какво друго да правим освен да гледаме телевизия. Което означава, че стрийминг услугите са готови да получат много нови абонати.

 

Холивудските студия вече изтласкват съдържанието към дигитално предаване,. Уорнър Брадърс обявиха, че ще предоставят ранния си филм за комикса Хищните птици, дори докато той все още е в края на салонното си показване. Юнивърсъл обяви, че ще пусне редица свои филми на цифрово домашно видео също толкова рано, включително хита Невидимият човек, който все още всъщност се показва в салоните. Дори Дисни пусна Star Wars: The Rise Of Skywalker рано, за да помогне за задоволяване на търсенето на домашно забавление през този карантинен период. Вече има слухове, че следващият голям филм на Marvel, Black Widow, може да се превърне в Disney + изключителен, тъй като датата на излизането му в началото на април е отменена заради затварянето на салоните.


Неволните последици от коронавируса могат да окажат голямо влияние върху кино-салонния бизнес. Той вече се опитват да се конкурира със стрийминга, предлагайки абонаментни планове за неограничени посещения в киносалон, големите вериги непрекъснато се опитват да убедят хората да напуснат комфорта на домовете си и да отидат на кино. Но това става все по-трудно, тъй като домашното видео оборудване става по-евтино и усъвършенствано, а цените на концесиите и билетите продължават да се покачват.


Сега, когато веригите кина не са в състояние да изискват от холивудските студия да не правят премиерни театрални издания на домашно видео, те са в опасност да загубят своето предимство в индустрията. Ако студията могат да намерят начин да спечелят повече пари, като правят домашни издания директно кна видео и избягват разходите и затрудненията на кино изданието, бъдете сигурни, че ще го направят. И ако това е така, тогава това може да доведе до катастрофа за веригите кина по целия свят.

 

Това не е първият път, когато се обявява кончината на кината, но е първият път, когато тези прокламации действително могат да се сбъднат. Въпросът сега е: след като хората усетят ексклузивите, които идват на цифрово домашно видео чрез стрийминг услуги, кината ще могат ли да се състезават? Това може да накара веригите кина да инвестират по-силно в по-нови технологии, като 3D, IMAX и Screen-X. Това може също така да ги накара да увеличат услугите си, като например по-добри места за сядане, по-добра храна, алкохолни напитки, сервиране на вечеря в салона и т.н.


Но едно е сигурно - ако киносалонната индустрия не направи нещо, с което да се конкурира, коронавирусът, има голям шанс това да бъде едно заболяване, от което те никога няма да се възстановят.

Станете почитател на Класа