Американските фючърси на дъното, помощта от 1,8 трилиона долара не успя да мине в Сената

Американските фючърси на дъното, помощта от 1,8 трилиона долара не успя да мине в Сената
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    24.03.2020
  • Сподели:

Американските фючърси на акции рязко паднаха през часовете на азиатската търговия, достигайки около пределно ниските нива, тъй като разговорите за мащабен спасителен пакет спешна помощ на стойност над 1 трилион долара за засегнатата от коронавирус американска икономика останаха в застой.


Фючърсите на Dow Jones и E-Mini S&P 500 се сринаха с около пет процента при откриването в Азия, преди да отскочат леко, но продължиха да се търгуват около границите, заплашвайки американските пазари с хаотично отваряне, освен ако не бъде постигната сделка в Сената на САЩ.


Междувременно южнокорейският Kospi падна с пет процента, сингапурският FTSE / STI и австралийският S&P / ASX 200 се сринаха с над седем процента, докато индийският Sensex удари 10-процентовия прекъсвач.


ХСК на Хонконг падна с четири процента, докато китайският Shanghai Composite от континенталната част загуби около два процента. На фона на глобалния песимизъм, само японският Nikkei беше на зелено с около два процента.


На фона на продължаваща партизанска битка в Сената на САЩ, недоволният мажоритарен лидер Мич Макконъл обяви, че без сделка ще проведе още едно гласуване в понеделник по същата мярка, която не успя да получи необходимите 60 гласа в 100-членната камара.


Третият и най-голям спасителен пакет до момента, който се оценява на стойност най-малко 1,8 трилиона долара, ще включва заеми за бизнеса, щатите и общините по време на кризата - и помощ в размер до 3000 долара в брой за "средно четиричленно семейство" - както и до 4 трилиона долара ликвидност за Федералния резерв на САЩ.


Докато течеше битката за законопроекта, републиканците обвиняват демократите в "безразсъдно поведение" и в лишаване на американците от така необходимата кризисна помощ. Демократите критикуват плана като "гигантски корпоративен спасителен фонд без отчетност."

Станете почитател на Класа