Русия създава първата в историята 3D карта на Луната

Русия създава първата в историята 3D карта на Луната
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    24.03.2020
  • Сподели:

Русия създава първата в историята топографска триизмерна карта на Луната, която ще помогне да се реши къде ще кацнат космонавтите при бъдещи пътувания до естествения спътник на Земята.


Директорът на Руския институт за космически изследвания Анатолий Петрукович обяви плана в неделя, като каза, че картата ще бъде създадена с помощта на стерео изображения и тя ще има резолюция от два до три метра.


"След работата на американските сателити имаме планови карти на лунната повърхност, но тук, използвайки стерео обработка и анализ на светлината, ще получим универсална карта на височината на цялата Луна с висока точност", каза той.


Картата ще позволи на руските изследователи да изучават лунните структури и техния произход и ще предостави решаваща подробност за бъдещите пилотирани и безпилотни мисии на Луната.


Петрукович каза, че картата ще има редица предимства пред настоящите „плоски" карти, включително да даде по-големи детайли и точност на височините на котата.


Русия планира да изпрати серия от роувъри до Луната през следващото десетилетие. Първата мисия, Луна-25, е планирана да стартира през октомври 2021 г. Проучването ще бъде извършено благодарение на мисията Луна-26, която ще излети през 2024 година.

Станете почитател на Класа