Близкия изток - да изнася повече петрол

Близкия изток - да изнася повече петрол
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    28.02.2020
  • Сподели:

Страните от Близкият изток, където петролът е основното богатство и източник на приходи, стимулират инвестициите в производство на възобновяема енергия.

Само преди няколко години това би накарало мнозина да повдигнат учудено вежди. Но в наши дни ръстът на инвестициите на компаниите от Персийския залив в слънчевата и вятърната енергия в региона и по целия свят  имат логика, свързана с идеята за енергийния преход и все още голямата експозиция на Близкия изток спрямо ниските цени на петрола, пише Цветана Параскова за Oilprice.

Най-големите енергийни компании в някои от водещите страни от Организацията на страните производители на петрол (ОПЕК) разширяват своя международен отпечатък, като целят да обхванат част от процъфтяващия глобален пазар на възобновяеми източници (ВЕИ). У дома енергийните компании инвестират в подпомагането на производството на електроенергия от чисти източници, освобождавайки по този начин допълнителни барели суров петрол за износ и за допълнителни държавни приходи.

Две от най-влиятелните страни в ОПЕК, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), вече са разработили дългосрочни национални планове за ВЕИ, за да намалят зависимостта си от петрола, когато става въпрос за производство на електроенергия. Най-големите енергийни компании в двете страни също все повече търсят различни варианти за в чужбина за мащабизиране на своите операции с възобновяема енергия.

ОАЕ разполага с енергийна стратегия до 2050 г., която изисква от страната да генерира 44% от нужната електроенергията от „зелени“ източници, 38% от природен газ, 12% от чисти въглища и 6% от ядрена енергия. Стратегията има за цел да увеличи дела на чистата енергия в енергийния микс от 25% до 50 на сто до 2050 г., както и да намали въглеродния отпечатък на страната в производството на електроенергия със 70 на сто и да спести на ОАЕ 190,6 млрд. долара (700 млрд. дирхама) до 2050 г. 

ОАЕ диверсифицира икономиката си далеч от петрола и също така залага на технологиите и ВЕИ, като стимулира инвестициите в производство на слънчева енергия извън Емирствата.

Компанията Masdar в Абу Даби понастоящем управлява около тридесет проекта по целия свят, включително две вятърни електроцентрали в Ню Мексико и Тексас и 25-процентов дял от вятърната централа Hywind в офшорната зона на Шотландия, първият в света плаващ офшорен вятърен парк. Masdar подписа споразумение с EDF Group за създаване на съвместно предприятие за проучване и сътрудничество в проекти за производство на слънчева енергия и енергийна ефективност.

 „Когато Masdar стартира през 2006 г., възобновяемите енергийни източници бяха зараждаща се индустрия и устойчивостта не беше никъде в началото на дневния ред. Това се промени. За щастие, светът сега приема по-сериозно смекчаването на изменението на климата и възобновяемите енергийни източници вече са част от основния поток с неоспоримо място в енергийния микс, предлагащ икономически конкурентни решения в сравнение с конвенционалните източници“, заяви по време на пресконференция главният финансов директор на Masdar Ниал Ханиган.

Компанията очаква пазарите на възобновяема енергия в САЩ, региона на Персийския залив и във Великобритания да изиграят основна роля за плановете на групата през следващите години, посочи пред S&P Global Platts главният изпълнителен директор на Масхад Мохамед ал Рамахи.

Саудитската ACWA Power също има за цел да увеличи значително инвестициите във ВЕИ. Тази година компанията ще инвестира 10 млрд. долара в нов капацитет, от които 7 млрд. долара са предназначени за нов капацитет за възобновяема енергия, сподели главният изпълнителен директор Пади Падманатън пред S&P Global Platts.

В момента ACWA Power има общо 31 GW инсталирана мощност цели значително да увеличи този капацитета до 150 GW до 2030 г., от които 100 GW се очаква да бъдат ВЕИ.

ACWA Power иска да развие своя бизнес с възобновяема енергия както в чужбина, така и в Саудитска Арабия, като така ще подкрепи националната програма на Кралството за възобновяема енергия за диверсифициране на производството на електроенергия.

Саудитска Арабия ще разчита и на природния газ и ВЕИ за производство на енергия в бъдеще, заяви министърът на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман тази седмица и обясни причината – така ще се освободят повече барели петрол за износ.

„Генерирането на електрическа енергия чрез използване на газ и възобновяема енергия ще помогне да се спестят огромни количества суров петрол, които се продават и изгарят на местно ниво на ниски цени, като по този начин ще се даде възможност на Кралството да ги изнася като нов източник на приходи“, заяви той.

До 2030 г. страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив - Саудитска Арабия, ОАЕ, Кувейт, Катар, Бахрейн и Оман - биха могли да спестят 354 милиона барела петролен еквивалент въз основа на своите изготвени цели за ВЕИ, посочват от Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

 

Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа