Джамии, учители, имами...

Джамии, учители, имами...
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    25.02.2020
  • Сподели:

..."антисепаратисткият" план на Макрон

Държавният глава дълго обмисля преди да очертае контурите на своя план за действие по „връщане на републиката“. В продължение на няколко месеца той разговаряше на частни срещи с интелектуалци и провеждаше събрания, отлагайки деня на своята реч. „Аз предприех множество предпазни мерки. Искаше ми се да избегна опростяването на нещата“, отбеляза Макрон в речта си във вторник пред лидерите на обществените организации в елзаския град Мюлуз. Мястото не е избрано случайно. Мюлуз е космополитен град, където все по-силно се чувства комунитаризмът. Президента подчерта, че „има ученици, които отказват да се ръкуват с другарите си, и семейства, които купуват медицински бележки, за да не посещават децата им плувни басейни“.

 

 

Изслушвайки редица такива свидетелства, държавният глава повиши тон на последвалата пресконференция. Той заяви следното: „Нашият враг е сепаратизмът. Това е бич, който кара някои французи да се ограждат със стени от останалото население. Не трябва да допуснем законите на религията да стоят по-високо от законите на Републиката, или пък децата да не учат заради вярата си. Ислямският сепаратизъм е несъвместим с неделимостта на Републиката“. По отношение на комунитаризма, той каза в заключение: „Не обичам думата „комунитаризъм“. Тези групи са част от Републиката и са съвместими с нея“.

На състоялата се по-късно среща с жителите на града Макрон заяви: „Множественост на идентичностите е възможна при съблюдаване законите на Републиката“. На теория всичко е ясно. Но как да си върнем изгубената територия? Как да отговорим на нападките на опозиционерите, които обвиняват държавния глава, че ограничава свободата на словото? В отговор Макрон обеща да приключи със системата на „поканените имами“. Всяка година 300 имами се отправят към Франция. Вместо тях, държавата трябва да има имами, които говорят френски език и са се обучавали във Франция. Той също така обеща през септември 2020 г. да приключи със системата за обучение по език и култура, която водят чужденци и в частност турски преподаватели. Президентът добави, че ще продължи закриването на нарушаващите законите училища и религиозни обекти.

Накрая той увери, че ще бъде направено всичко възможно за по-добър контрол върху финансирането на религиозните обекти, като каза: „Ние трябва да знаем откъде идват парите, кой ги получава и с каква цел“. В Мюлуз този въпрос стои особено остро, отчитайки строителството на огромна джамия, чийто проект до голяма степен се финансира с пари от Катар. На сутринта се състоя закрита среща с представители на джамията в града и трима от членовете на правителството, включително и министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанера, който също така отговаря и за религията. В стремежа си да не допусне обществено осъждане Емануел Макрон подчерта, че не става дума за план против исляма, което „би било голяма грешка“. А, негов противник е политическия ислям и той „няма да пожали сили в борбата с него“.

Обявените мерки от държавния глава

Досега учениците във френските училища изучаваха езика на родната си страна по системата Elco. От 1977 г. досега са подписани редица двустранни споразумения с много страни и, в частност, с Турция, Испания, Италия, Португалия, Сърбия, Алжир, Тунис, Мароко и Хърватия. Президентът отбеляза, че в последно време все повече преподаватели, изпращани по тази програма във Франция, въобще не говорят френски език, а Министерството на образованието не може да контролира съдържанието на техните уроци. Не са установени и никакви отношения между тях и френската образователна система. Това положение е неприемливо, смята президентът и на първо място това се отнася за учителите от Турция. Той е на мнение, че тази система трябва да бъде напълно премахната и заменена с друга.

През септември 2020 г. системата Elco ще престане да съществува и ще отстъпи място на международната система за обучение по чужди езици EIL. Всички преподаватели ще трябва да говорят само на френски и тяхната работа ще може да бъде проверявана. С реформата се съгласиха всички страни с изключение на Турция. Но, ако тя не промени позицията си, тогава занятията ще бъдат водени от френски преподаватели. Еманюел Макрон съобщи също така, че Франция постепенно ще престане да приема имами от други страни, и в частност от Турция и Алжир, като паралелно ще увеличава броя на имамите подготвяни във Франция. Той също така отбеляза, че Франция повече няма да приема 300 ислямски проповедници, които ежегодно идват във Франция по време на Рамадана.

 

 

Превод от френски: Никола Стефанов

Станете почитател на Класа