Пренебрегнаха призивите от Израел

Пренебрегнаха призивите от Израел
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    24.02.2020
  • Сподели:

Белгийският град Аалст пренебрегна призивите от Израел да забрани традиционния карнавален парад, на който миналата година имаше пародиен скеч от фигури, изобразяващи ортодоксални евреи, седящи върху чували с пари, предаде ДПА.

 

На началото на фестивала днес не попречи и бушуващият бурен вятър, предаде БТА.

Карнавалът в Аалст неведнъж е критикуван, че позволява на участниците си да демонстрират стереотипизирани образи на евреи, като властите винаги се оправдават със свободата на словото и с аргумента, че това е просто сатира.

Миналата година карнавалът загуби статута си от ЮНЕСКО като културно наследство. От ЮНЕСКО се мотивираха с "рецидивиращите расистки и антисемитски прояви".

 

Преглед на изображението в Twitter

 

Израелският външен министър Израел Кац призова по-рано тази седмица Белгия да забрани този карнавал, който като други подобни масови забавления в района води корените си от средновековните времена и използва карикатурни образи за политическа сатира.

Нито тези критики, нито предупрежденията за ветрове от над 100 км/час обаче не спряха жителите на Аалст, макар че други белгийски градове отмениха или отложиха своите карнавали заради лошото време днес. В медийна статия кметът на града написа, че карнавалът съдържа "специален контекст" и че "хуморът е важен отдушник в едно свободно общество".

Станете почитател на Класа