Колко още може да поевтинее еврото?

Колко още може да поевтинее еврото?
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    20.02.2020
  • Сподели:

Еврото регистрира най-слабия си годишен старт от 2015 г. насам, а повечето анализатори и инвеститори не вярват, че тежките дни за единната валута са приключили, пише Bloomberg.

Налице са няколко важни фактора за отслабването на еврото до 34-месечно дъно спрямо щатския долар и всички те все още са валидни.

Един от тях е свързан с т. нар. carry trade - покупката на валути от държави с висок лихвен процент и продажбата на активи, деноманирани във валути с ниска лихва. Дори и епидемията от коронавируса в Китай не успя да намали апетита на инвеститорите за по-висока доходност и да отслаби търсенето на доларови активи.

Тази тенденция се наблюдава и на пазара на опции, където трейдърите и спекулантите увеличават позициите си срещу еврото. Според някои експерти единната валута може да падне и под нивото от 1.07 долара за евро. В момента тя се движи около 1.0790.

“Проблемът с откриването на дълга позиция в евро е, че тя изисква курсът да се движи дълго време във вашата посока, за да може да е печеливша. В противен случай негативният carry trade (разликата в лихвените проценти) бързо изяжда печалбите. Според мен засега няма индикации за обръщане на негативния тренд за еврото”, смята Кийрън Къртис от Aberdeen Asset Management.

Негативният основен лихвен процент, поддържан от Европейската централна банка, и покупките на европейски държавни облигации карат инвеститорите на Стария континент да търсят алтернативи в лицето на евровите облигации, емитирани от развиващите се пазари или в активите, деноминирани в долари.

Разликата в доходността между американските и германските държавни ценни книжа в момента е близо 2 процентни пункта в полза на първите.

От друга страна, инвеститорите в доларови позиции могат да убият два заека с един куршум. Ако си купят облигация на компания или правителство от развиващите се пазари, деноминирана в евро, те ще получат добра доходност, а при хеджирането на валутния риск, продавайки евро, отново ще спечелят. 

Това се дължи на факта, че пазарът на валутните форуърдни сделки също се влияе от разликите в лихвените проценти.

През последните 12 месеца Европейската централна банка и Федералният резерв на САЩ стабилизираха монетарната си политика и нито една от двете институции няма намерение да увеличава лихвите в близко бъдеще.

“Фед има възможност да предприеме нови монетарни стимули, но засега доларът запазва лихвеното си преимущество спрямо еврото”, заявява пред Bloomberg главният валутен анализатор на ING Groep NV за региона на Европа, Африка и Близкия изток Петр Крпата.

Според експертите валутният пазар в момента се влияе повече от трансграничните парични потоци, отколкото от фундаменталните оценки и макроикономическите новини.

“Американските компании все по-често емитират облигации на външни пазари, деноминирани в чужди валути, а японските инвеститори продават активно еврови облигации.  От друга страна, централните банкери не бързат с “нормализацията” на лихвените проценти”, посочват икономистите на Bank of America Камал Шарма и Мирия Кирацу.

От друга страна обаче, дърлгосрочните залози в полза на долара стават твърде рискови за европейските играчи, смятат анализаторите на UBS. Според тях рано или късно ще се стигне до корекция във възходящия тренд на долара, която ще неутрализира позитивните ефекти от лихвения диференциал.

Главният инвестиционен директор на швейцарската банка Марк Хефеле е на мнение, че предимството на САЩ спрямо Европа по отношение на икономическия растеж постепенно ще намалява, а компаниите от еврозоната ще засилят своите позиции, благодарение на вътрешното търсене и ускоряването на глобалната търговия.

Освен това експортно ориентираните производители на Стария континент в момента със сигурност се радват на поевтиняването на единната валута, което прави стоките и услугите им по-конкурентоспособни на външните пазари.

Засега обаче не е ясно колко силни ще бъдат последствията от епидемията в Китай. Може да се окаже, че световната търговия ще има нужда от повече време за пълното си възстановяване.

Както от фундаментална, така и от техническа гледна точка, в момента изглежда, че еврото трябва да се готви за още понижения.

Прочетена 194 пъти

Станете почитател на Класа