Русия не може да довърши „Северен поток 2“ сама, смята САЩ

Русия не може да довърши „Северен поток 2“ сама, смята САЩ
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    17.02.2020
  • Сподели:

Министърът на енергетиката на САЩ Дан Бройлет е уверен че Русия няма да може да завърши газопровода „Северен поток 2" в Балтийско море и даде знак, че САЩ ще продължат напред със своето противопоставяне на проекта. Запитан за усилията на Москва да заобиколи американските санкциите срещу газопровода като го довърши самостоятелно, Бройлет казва: „Те не могат".

Той също така отхвърли твърденията, че собственикът на проекта - „Газпром", ще се сблъска само с кратко забавяне на проекта. „Забавянето ще бъде много голямо , тъй като Русия няма нужната технология", заяви Бройлет в интервю по време на Мюнхенската конференция по сигурността в събота. „Ако я разработят, ще видим какво ще стане. Но не мисля, че е толкова лесно, колкото да кажеш: „ами, почти сме готови, просто ще го довършим", каза той, цитиран от Bloomberg.

Тръбопроводът, който ще пренася 55 млрд. куб. м природен газ годишно от находищата в Сибир директно до Германия, се превърна в център на геополитическо напрежение в Атлантическия океан. Тръмп нападна Германия за даването на „милиарди" на Русия за газ, докато в същото време тя се ползва от американската защита.

Акционерите в „Северен поток 2" са инвестирали 5.8 млрд. евро в проекта до май 2019 г., според документите на компанията.

Американските санкции, наложени с приемането на новия военен бюджет през декември, принудиха швейцарската компания Allseas Group SA, която полагаше подводните тръби, да спре работата, като по точи начин изправи проекта пред провал. САЩ заявиха, че Европа трябва да намали зависимостта си от руския газ и вместо това да купува американски втечнен природен газ, доставян с танкери.

„За американците е притеснително, че, в частност, Германия и други в Европа, в голяма степен разчитат на руснаците", казва Бройлет и добави, че не знае за допълнителни санкции, ако Русия се противопостави на САЩ.

Руският кораб за полагане на тръби „Академик Черски" напусна миналата неделя пристанището, където беше разположен в Находка на руския тихоокеански бряг. Министърът на енергетиката Александър Новак миналата година спомена този кораб като опция за довършване на газопровода във водите на Дания. Очаква се корабът да пристигне в Сингапур на 22 февруари, според данните за проследяване на корабите на Bloomberg.

Макар „Газпром" да каза, че търси варианти за завършване на газопровода, не е дал подробности къде ще намери кораба, който да свърши работата. Един от финансовите сътрудници на газопровода - австрийската енергийна компания OMV AG, прогнозира, че руснаците ще продължат.

„От моя гледна точка, те ще намерят решение", каза пред Bloomberg Рейнър Зеле, главен изпълнителен директор на OMV.

Тръбопроводът беше само на няколко седмици от завършването, като 94% от проекта вече са изградени. Но американските санкции спряха работата. Има малка част във водите на Дания, който трябва да бъде завършен. Преди спирането, плановете за приключване на работата бяха до края на 2019 г. или през първите няколко месеца на тази година. Това щеше да позволи доставките на газ за Европа да започнат до зимата 2020-2021 г.

Освен OMV, другите европейски поддръжници на „Северен поток 2" са Royal Dutch Shell, Uniper, Engie и Wintershall.

Станете почитател на Класа