Русия глоби Facebook и Twitter

Русия глоби Facebook и Twitter
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    14.02.2020
  • Сподели:

Международната съдебна секция на Тагански московски район реши да наложи глоби над социалните медии Facebook и Twitter заради нарушения на руското законодателство за защита на личните данни, съобщават световните агенции.

Според съда двете платформи са в нарушение на разпоредбите, изискващи личните данни на руските потребители да се съхраняват на територията на Руската Федерация.

Така всяка от двете компании ще трябва да заплати глоба в размер от 4 млн. рубли (63 000 долара). Те могат да обжалват решението в рамките на 10 дни.

Според протокола за административно нарушение, съставен от "Роскомнадзор", на 31 януари Facebook Inc. и Twitter, намиращ се в Калифорния, не е предвиждал съхранението на лични данни на руски потребители на руска територия.

Според съдия Александра Михалева, "Роскомнадзор" многократно изпраща писма до Facebook и Twitter с искане за локализиране на данните на руските потребители в Русия, но те остават без отговор.

Регулаторут обаче продължава да изисква от американските компании Twitter и Facebook да локализират базите си с данни на руски граждани на територията на Русия и ще продължи диалога с тях. При продължаващо неизпълнение на законодателството ще бъдат наложени нови глоби, този път в размер на 18 милиона рубли, отбелязаха от регулатора.

Поради неспазване на това изискване, Русия блокира социалната мрежа за професионални контакти LinkedIn през 2016 г.

Прочетена 97 пъти

Станете почитател на Класа