Русия глоби Facebook и Twitter

Русия глоби Facebook и Twitter
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    14.02.2020
  • Сподели:

Международната съдебна секция на Тагански московски район реши да наложи глоби над социалните медии Facebook и Twitter заради нарушения на руското законодателство за защита на личните данни, съобщават световните агенции.

Според съда двете платформи са в нарушение на разпоредбите, изискващи личните данни на руските потребители да се съхраняват на територията на Руската Федерация.

Така всяка от двете компании ще трябва да заплати глоба в размер от 4 млн. рубли (63 000 долара). Те могат да обжалват решението в рамките на 10 дни.

Според протокола за административно нарушение, съставен от "Роскомнадзор", на 31 януари Facebook Inc. и Twitter, намиращ се в Калифорния, не е предвиждал съхранението на лични данни на руски потребители на руска територия.

Според съдия Александра Михалева, "Роскомнадзор" многократно изпраща писма до Facebook и Twitter с искане за локализиране на данните на руските потребители в Русия, но те остават без отговор.

Регулаторут обаче продължава да изисква от американските компании Twitter и Facebook да локализират базите си с данни на руски граждани на територията на Русия и ще продължи диалога с тях. При продължаващо неизпълнение на законодателството ще бъдат наложени нови глоби, този път в размер на 18 милиона рубли, отбелязаха от регулатора.

Поради неспазване на това изискване, Русия блокира социалната мрежа за професионални контакти LinkedIn през 2016 г.

Станете почитател на Класа