С либерализма в Русия трябва да се занимават не политолози, а психиатри

С либерализма в Русия трябва да се занимават не политолози, а психиатри
  • Публикувана от: 
  • Дата:  
    01.02.2020
  • Сподели:

Гледам лениво поредния скандал. В който на една рок звезда не са му били дадени пари за игрален филм за него. Въпросът, разбира се, не е в скандалът. Работата е в съвсем друго.
Кой е радикалният, отявлен либерал в Русия?

Точка 1. Това в 9 случая от 10 е човек с история на дядо (баща, майка) от НКВД-МГБ-КГБ или в краен случай виден съветски чиновник, сановник или пропагандист.

 

 

Точка 2. В 9 от 10 случая този човек се наслаждава на всички предимства на тоталитарния режим по най-безсрамния начин: той седи внимателно близо до бюджета, казва на държавата, като онова момче от романа на Мариенхоф „Циници“: „... дай милион, иначе ще плюя в лицето ти, имам сифилис...” И държавата дава. Най-често дава. Ако не даде, тогава ...

Този либерал отива в блога си в "Ехото на Москва", или в “Новая газета”, или в “Огоньок”" (която лежи в тоталитарната държава на всеки ъгъл и във всеки втори самолет) и пише поредната колонка за това, че руснаците, първо, са роби, които трябва да се покаят за кървавите си престъпления и които, забележете, изпитват вродена страст към насилието и лъжата (така пише либералът - внук на дядо си, син на майка си), а след това осъжда „корумпираните” колеги, подписващи всякакви писма до там в подкрепа на анексии и други тоталитарни безумия и получаващи от държавата своите жалки сребърници. (Въпреки факта, че 9 от 10 известни ми родолюбци изобщо не получават нищичко и никога няма да получат).

И така, какъв е резултатът? С либерализма в Русия трябва да се занимават политолозите, а психолозите (психиатрите?). Абсолютно съм сериозен. Необходимо е да се събере комисия от професионалисти, която ще вземе тридесет водещи либерални фигури (не самите тях, а техните биографии, анамнеза) и да направи страхотен професионален извод за това, което се крие зад цялото това поведение.

Нуждаем се от сериозна, професионална диагноза. В страната имаме милион психолози, хиляди специалисти завършват психологически факултет - може ли най-накрая да се заловят за работа? Нека да потърсим спонсори това - а те дотогава да се подготвят.

Всеки офис на психолог, който направи такъв извод, ще получи отлична реклама. Защото зад цялото това либерално поведение, разбира се, се крие нещо повече от копнеж по свобода.

Повече от тъга, че животът им е собствен театър, триетажен апартамент в Москва, двеста филмови роли, тлъсти държавни субсидии, книги, публикувани в милиони копия и изложени във всички книжарници на страната, много години присъствие във всички чествания Нова година, свои собствени програми на всички централни канали и т.н., и т.н., и т.н. - дойде в момент на задушаване и бавно разгръщащия се ужас, по пътя на който те толкова безстрашно лежат.

 

Захар Прилепин    Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа