Axel Springer обяви оттеглянето си от борсата

Axel Springer обяви оттеглянето си от борсата
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    24.01.2020
  • Сподели:

Германската медийна група Axel Springer възнамерява да се оттегли от борсата. За това така наречено делистване ще бъде подадено заявление до Франкфуртската фондова борса, съобщиха от компанията в четвъртък вечерта.

 

Американският инвеститор KKR ще предложи на акционерите по 63 евро на акция в съответствие със споразумение, сключено с Axel Springer. Изтеглянето от борсата изисква предварителна публична обвързваща оферта за акционерите, за да могат те да продадат акциите си преди премахването на листването, се казва в съобщението.

Вдовицата на основателя на издателството Фриде Шпрингер и изпълнителният директор Матиас Дьопфнер притежават общо 45,4% от основния капитал на Axel Springer. Според съобщението те не възнамеряват в рамките на предложението за делистване да продават акции, пряко или косвено притежавани от тях.

Чрез стратегическото сътрудничество с KKR компанията възнамерява да нарасне още по-силно в дигиталния бизнес. Преди време Дьопфнер коментира, че сделката с фонда би позволила на Axel Springer да инвестира в бизнеса си без натиск от страна на пазара за по-добри краткосрочни резултати. 

Ходът ще постави Axel Springer редом до Bertelsmann – германското издателство, собственик на Penguin Random House, което по-рано също бе извадено от списъка на публичните компании. През 2018 г. броят на сделките за преминаване на компании от публични в частни ръце достигна най-високото си ниво от над десетилетие, показват данни на Bain & Co.

 

 

В допълнение към журналистическото съдържание групата се занимава с дигитални обяви. Axel Springer е издател на най-добре продавания всекидневник в Германия - Bild, но и на Die Welt и Business Insider. Компанията държи още редица други публикации и дигитални бизнеси. Главният изпълнителен директор Дьопфнер прекара близо две десетилетия, опитвайки се да превърне най-голямото германско издателство в дигитална медийна компания, свивайки дейността му в печатния сегмент за сметка на онлайн сектора.

През последните години KKR инвестира засилено в медии в Европа и особено в Източна Европа, най-често чрез компанията United Group, в която вече има миноритарен, а не мажоритарен дял, след като тази роля бе поета от друга компания за частен капитал, BC Partners.

Базираната в Холандия United Group е собственик на най-голямата компания за кабелна телевизия в Сърбия, а освен това има бизнес и в Словения, Босна и Черна гора. Общо компанията предлага всякакви телекомуникационни услуги, от телевизия до мобилна връзка на 1.8 млн. домакинства в Югоизточна Европа.

Финансовият инвеститор Kohlberg Kravis Roberts (KKR) беше договорил стратегическо партньорство с Axel Springer през миналата година и придоби 44,9% от акциите в групата. Антитръстовите власти дадоха зелена светлина за поглъщането в края на миналата година. По това време KKR вече беше обявил, че на компанията ще бъде предложено да се оттегли от борсата.

 

Бойчо Попов

Станете почитател на Класа