Путин иска да бъде незаменим

Путин иска да бъде незаменим
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    18.01.2020
  • Сподели:

В своите 67 години и по време на четвъртия президентски мандат Владимир Путин не крие невероятната гордост от здравето си, но въпреки това вече се говори за наследника му. Освен това през последните 20 години позицията му в руската политика е била толкова доминираща, че въпреки периодите на дълбоко разочарование, историята е научила руснаците на страх от едно нещо - хаос. Путин предприема определени стъпки днес, което показва, че той самият ще бъде наследник след 2024 година.

 

 

В сряда, когато по-голямата част от фокуса на света беше насочена към иранската криза, Путин обяви в годишното си послание до Федералното събрание, че иска да направи мащабни конституционни промени, които да укрепят парламента. В резултат на поразителна демонстрация на почти неограничена власт, правителството на руския премиер Дмитрий Медведев подаде оставка в рамките на няколко часа (временна позиция ще бъде предоставена на самия Медведев). Медведев трябваше да бъде сменен в рамките на две седмици, но Путин бързо назначи малко известния ръководител на руската федерална данъчна служба Михаил Мишустин за нов премиер на страната.

Всъщност г-н Путин предлага задълбочена промяна в официалния баланс на силите. Той иска парламентът да получи значително по-голяма роля, като същевременно подчертава приоритета на вътрешното законодателство, а в този случай Държавната дума - долната камара на парламента - ще получи съответните правомощия и ще има право да назначава кабинета на министрите, както и министър-председателя (с това право в момента е овластен президентът). В същото време г-н Путин настоява, че Русия остава силна президентска република, в която президентът ще може да освободи премиера и кабинета си, както и да запази контрола върху военните въпроси. Освен това той възнамерява да засили ролята на Държавния съвет, който той ръководи, а също така и, вероятно, да направи промени в съдебната система. Предвид тези фундаментални промени, ще се наложи промяна в конституцията и следователно в Русия трябва да се проведе референдум.

Няма съмнение, че Путин ще получи предложените промени в Конституцията и вероятно ще видим, че позицията на премиера ще стане много по-силна. Тъй като Путин е ограничен по конституция в мандатите си за президент, а последният му четиригодишен мандат изтича през 2024 г., той получава възможността да премине на позицията на влиятелен премиер. Моделът за това може да бъде това, което друг нелиберален лидер направи, за да приведе позицията си в съответствие с неговия статус и амбициите му - говорим за Реджеп Тайип Ердоган, който промени парламентарната система на Турция, превръщайки я в президентска и зае този пост.

Преместването на поста на влиятелен министър-председател (или евентуално запазване на позицията на ръководител на значително укрепен държавен съвет) няма да попадне под сегашните ограничения за президентския мандат и това ще позволи на Путин да запази властта - за разлика от неговия вариант, когато той стана министър-председател и беше принуден да оказва влияние неофициално чрез тромав институционален механизъм.

Може би най-важният въпрос е факторът време. Въпреки че Путин изглежда се радва на народната подкрепа в собствената си страна и е успял да постигне невероятен международен успех в Сирия и на други места, той все пак е изправен пред редица вътрешни и външни проблеми. Вътре в страната мълчаливият социален договор, който предполагаше продължителен икономически растеж и повишаване на жизнения стандарт в замяна на политическото съгласие на населението на страната, вероятно все още не е напълно унищожен, но все повече отслабва поради стагнацията на руската икономика. Към това трябва да се добави сериозен демографски проблем, тъй като ниската раждаемост поставя под въпрос както икономическото развитие на страната, така и политическата стабилност. В речта си Путин говори за необходимостта от увеличаване на раждаемостта и също така обеща спешно да се създадат икономически стимули, за да могат руснаците да имат повече деца.

Русия е изправена пред нова несигурност в международните отношения, тъй като такива надеждни и предвидими политици като Ангела Меркел в Германия напускат сцената и предстоят непредвидими избори в Съединените щати. Поради големия поток на нефт и природен газ, които навлизат на пазара, способността на Русия да упражнява натиск чрез енергия намалява. Освен това НАТО планира значително да увеличи разходите за въоръжените сили, така че положението на руските военни вече не е толкова розово. В допълнение, Путин в речта си с провокативен тон се похвали, че Русия е водеща в световната надпревара с оръжия и не догонва, а подобни изявления също имат значение.

Всичко това, като цяло, са нови явления и те показват, че г-н Путин е много сериозен за продължаване на нелибералния курс на Русия. Може би той не смята себе си за безсмъртен, но вярва, че е незаменим и възнамерява да гарантира това.

 

 

Аурел Браун   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа