Най-голямото съкровище на Англия

Най-голямото съкровище на Англия
 • Автор:  Classa.bg**
 • Дата:  
  15.01.2020
 • Сподели:

С решението си да се откажат от дворцовите си задължения Хари и Меган изненадаха всички. Включително и кралицата. Но тя се справи умело и с тази криза. Елизабет Втора е истинска благословия

за британския кралски двор.

 

 

 

Елизабет Втора задава нови стандарти. Макар и вече на 93 години, тя все още демонстрира достатъчно гъвкавост, за да може да модернизира британската монархия и да я приведе в съзвучие с новото време. Така кралицата за пореден път доказва, че е истинска благословия за просъществуването на британския двор. Елизабет вече не настоява на онзи модел, който въведе още след коронясването си преди близо 70 години: цялото семейство да се включва в изпълнението на дворцовите задължения. С други думи, кралското семейство бе трансформирано в нещо като фирма, която колективно движи делата на короната.

"Фирмата"

Години наред този модел имаше много предимства. Кралските особи бяха едва ли не навсякъде. Едни обикаляха из страните от Британската общност и поддържаха отношенията на Лондон с държавите от бившата империя, а други режеха у дома лентичките на нови мостове и гари, като успоредно с това придаваха дворцов блясък на многобройни благотворителни организации, докато в същото време консервативните правителства орязваха социалния бюджет.

По този начин монархията успяваше поне донякъде да опази единството на една страна, която все по-сериозно е заплашена от вътрешно разцепление. В същото време тази монархия се опитваше да запази и специалната роля на Великобритания в световен мащаб - или поне илюзията за такава роля. Днес британският кралски двор е марка, която се цени както по света, така и на национално и местно равнище.

 

Кралицата с принц Хари и съпругата му Меган Маркъл

 

Но ето, че в момента този модел достига своите предели. Модел, според който на строгите правила на двора се подчинява не само кралицата (или кралят), но и цялото семейство. Още принцеса Даяна имаше навремето големи трудности с този модел. В неговите рамки гафовете на принц Андрю вече няма как да се игнорират като "частен проблем". Колкото до принц Хари: още преди да се ожени за Меган, той вече страдаше от факта, че днес е почти невъзможно да се намери млада жена, която в името на двора да е готова да се откаже от своята независимост и правото си на самоопределение. А на всичкото отгоре да бъде подлагана от медиите на безмилостно постоянно наблюдение.

Напред към новото време

Тъкмо по тези причини престолонаследникът принц Чарлз преди време разработи идеи за това как кралският двор да свали излишните килограми, а членовете на семейството да получат малко повече свобода. Идеи, прицелени към бъдещето, когато сам ще се възкачи на трона. Но сегашната решителна стъпка на Хари и Меган неочаквано ускорява промените в британския кралски двор. И ето, че занапред те ще могат да водят свободен живот, без да са вързани през цялото време за Бъкингамския дворец.

 

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл

 

Решителните им действия причиниха и много болка, най-вече за главата на кралското семейство. И чест прави на кралицата, че не се остави да я води тъкмо причинената болка, а за пореден път постави на първо място своя дълг към монархията и към страната. Вместо да прокуди принц Хари и съпругата му Меган от кралското семейство, тя се погрижи за обновлението на прастария британски двор. Така, макар и на преклонна възраст, Елизабет Втора отново доказа, че е най-голямото съкровище на британското кралско семейство.

 

 

 

Пътищата на Уилям и Кейт се пресичат за пръв път през 2001 година в университета Сейнт Андрюс. Дали тогава са подозирали, че един ден ще бъдат най-обичаната двойка на Великобритания? По-скоро не. Вярно, и двамата следват история на изкуството и имат много общи интереси, но по това време Уилям и Кейт са само добри приятели.

 

Как започва всичко

 • Пътищата на Уилям и Кейт се пресичат за пръв път през 2001 година в университета "Сейнт Андрюс". Дали тогава са подозирали, че един ден ще бъдат най-обичаната двойка на Великобритания? По-скоро не. Вярно, и двамата следват история на изкуството и имат много общи интереси, но по това време Уилям и Кейт са само добри приятели.

Първородният син на Чарлз и Даяна се ражда на 21 юни 1982 година. Херцогът на Кеймбридж е като бебе прелестен шишко - и официален престолонаследник. Още тогава се знае, че Уилям ще бъде един от най-желаните ергени в света.

Престолонаследник №2

 • Първородният син на Чарлз и Даяна се ражда на 21 юни 1982 година. Херцогът на Кеймбридж е като бебе прелестен шишко - и официален престолонаследник. Още тогава се знае, че Уилям ще бъде един от най-желаните ергени в света.

Кейт Мидълтън се ражда само половин година преди Уилям - в семейството на авиодиспечер и стюардеса. По-късно родителите ѝ основават фирма за кетъринг, с която печелят милиони. Това осигурява на Кейт достъп до най-добрите учебни заведения във Великобритания.

Пътят на Кейт

 • Кейт Мидълтън се ражда само половин година преди Уилям - в семейството на авиодиспечер и стюардеса. По-късно родителите ѝ основават фирма за кетъринг, с която печелят милиони. Това осигурява на Кейт достъп до най-добрите учебни заведения във Великобритания.

Ключов момент в любовната история на Уилям и Кейт е едно благотворително модно ревю в Сейнт Андрюс през 2002 година. На него Кейт дефилира в прозрачна рокля от шифон. Именно тогава Уилям се влюбва в своята бъдеща съпруга. През 2003 година те вече са двойка. Девет години по-късно анонимен купувач придобива роклята срещу сумата от 90 000 евро.

Прословутата рокля

 • Ключов момент в любовната история на Уилям и Кейт е едно благотворително модно ревю в "Сейнт Андрюс" през 2002 година. На него Кейт дефилира в прозрачна рокля от шифон. Именно тогава Уилям се влюбва в своята бъдеща съпруга. През 2003 година те вече са двойка. Девет години по-късно анонимен купувач придобива роклята срещу сумата от 90 000 евро.

През 2010 идва големият момент: по време на почивката им в Кения принц Уилям иска ръката на Кейт. И ѝ подарява годежния пръстен на покойната си майка - принцеса Даяна. По този начин майка ми няма да пропусне нито един миг от голямото събитие, заяви навремето принц Уилям.

Пръстенът

 • През 2010 идва големият момент: по време на почивката им в Кения принц Уилям иска ръката на Кейт. И ѝ подарява годежния пръстен на покойната си майка - принцеса Даяна. "По този начин майка ми няма да пропусне нито един миг от голямото събитие", заяви навремето принц Уилям.

Тази годежна снимка на Уилям и Кейт е известна по цял свят. Но според прочутия фотограф Марио Тестино, тя е плод на чиста случайност. Снимките продължили два часа, но Тестино не бил доволен от резултата. Когато тръгнали да се сбогуват с него, Уилям и Кейт непринудено се прегърнали. Снимката, запечатала този спонтанен момент, обикаля целия свят.

Непринудено

 • Тази годежна снимка на Уилям и Кейт е известна по цял свят. Но според прочутия фотограф Марио Тестино, тя е плод на чиста случайност. Снимките продължили два часа, но Тестино не бил доволен от резултата. Когато тръгнали да се сбогуват с него, Уилям и Кейт непринудено се прегърнали. Снимката, запечатала този спонтанен момент, обикаля целия свят.

На 29 април 2011 Уилям и Кейт си казват дългоочакваното Да. Всички са впечатлени от сватбената рокля на Кейт, издържана в изискания стил на 1950-те години. Шлейфът ѝ е с дължина 2,70 метра - с цели 5 метра по-къс от шлейфа на Даяна. Оттук нататък Кейт Мидълтън вече официално се нарича херцогиня на Кеймбридж.

Най-после!

 • На 29 април 2011 Уилям и Кейт си казват дългоочакваното "Да". Всички са впечатлени от сватбената рокля на Кейт, издържана в изискания стил на 1950-те години. Шлейфът ѝ е с дължина 2,70 метра - с цели 5 метра по-къс от шлейфа на Даяна. Оттук нататък Кейт Мидълтън вече официално се нарича херцогиня на Кеймбридж.

Две семейства стават едно. След венчалния обряд семействата Уиндзор и Мидълтън си правят обща снимка в Бъкингамския дворец.

Усмивка, моля!

 • Две семейства стават едно. След венчалния обряд семействата Уиндзор и Мидълтън си правят обща снимка в Бъкингамския дворец.

Приликата с баща му Уилям се вижда с просто око. Принц Джордж се ражда на 22 юли 2013 година. За пръв път от сто години насам Великобритания си има цели трима живи престолонаследници: Чарлз, Уилям и малкият Джордж.

Наследникът: принц Джордж

 • Приликата с баща му Уилям се вижда с просто око. Принц Джордж се ражда на 22 юли 2013 година. За пръв път от сто години насам Великобритания си има цели трима живи престолонаследници: Чарлз, Уилям и малкият Джордж.

Принц Джордж е още малък, но вече е имал важни срещи. Като тази с бившия американски президент Барак Обама. Джордж го посреща по хавлия - и е видимо притеснен. Но получава за рождения си ден много специален подарък от Барак Обама и съпругата му Мишел: плюшено кученце, което изглежда досущ като домашния любимец на семейство Обама.

Важен гост

 • Принц Джордж е още малък, но вече е имал важни срещи. Като тази с бившия американски президент Барак Обама. Джордж го посреща по хавлия - и е видимо притеснен. Но получава за рождения си ден много специален подарък от Барак Обама и съпругата му Мишел: плюшено кученце, което изглежда досущ като домашния любимец на семейство Обама.

Близо две години след раждането на принц Джордж, на 2 май 2015 Тауър Бридж е осветен в розово: на Уилям и Кейт им се ражда дъщеря. В чест на новородената принцеса Шарлот военен оркестър изпълнява песента на Стиви Уондър Isn't she lovely, а в Лондон прозвучават топовни залпове.

It's a girl!

 • Близо две години след раждането на принц Джордж, на 2 май 2015 Тауър Бридж е осветен в розово: на Уилям и Кейт им се ражда дъщеря. В чест на новородената принцеса Шарлот военен оркестър изпълнява песента на Стиви Уондър "Isn't she lovely", а в Лондон прозвучават топовни залпове.

Станете почитател на Класа