Колко американци умират от глад по време на Великата депресия между 1929 и 1933 година?

Колко американци умират от глад по време на Великата депресия между 1929 и 1933 година?
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    15.12.2019
  • Сподели:

В дискусия за танците на британското дивашко племе, един от участниците спомена, че в САЩ по време на Голямата депресия “много хора са умрели от глад.” Имам завършен текст по тази тема, който е жалко да се погребе в секцията за коментари.
“Самият аз бях демобилизиран от армията през ноември 90 г. от Германия. Недостигът на храна и купоните бяха умело направени. САЩианците действаха като по време на Великата депресия, хвърляха храна в морето. Много хора умряха от глад”, коментира СергО.

Колко американци са умрели от глад по време на Голямата депресия през 1929-1933 г.?

... Не мога да се въздържа от друго сравнение, въпреки че няма пряко отношение към нашата тема, въпреки това разкрива политически и пропагандни манипулации. Всички знаем факта на гладуването в СССР през 1932-1933 г., след това, според различни оценки, загиват от 2 до 9 милиона души - при това най-висока оценка се дава от врагове и русофобите, а най-малко от независимите чуждестранни и вътрешни историци. В този контекст се обръща специално внимание на жертвите в Украинския ССР, които някои фалшификатори се оценяват на 12 милиона (предвид възможния брой на неродените).i

Бившият президент и агент на ЦРУ Юшченко казва, че „около 10 милиона са загинали при Големия глад“ii, той също прие закон, който призна Голодомора като „геноцид на украинския народ“. Днес в Украйна се работи за въвеждането на закон, който да позволи на всеки, който не е съгласен с версията на създадения от човека „глад-геноцид“, да бъде вкаран в затвора. Тук украинският режим не излезе с нищо ново. По този начин оспорването на официалното тълкуване на „Холокоста“ е забранено в много страни от ЕС и в Израелiii. Нещо повече, дори наистина стари хора са хвърлени в затвора за разкриване на басни, някои предпочитат да бягат, включително да се преместят в Русия, както направи известният швейцарски историк Юрген Граф. Те също искат да разразят такива Холокостни репресии и в Русия, но засега не им се получаваiv.

Всъщност невъзможно е да се преброят мъртвите от глад в Украинска ССР. Въпреки факта, че в украинската научна общност е обичайно да се фокусираме върху оценки на признати "авторитети" като Стивън Уиткрофт и Станислав Кулчицки, което е 3-3,5 милиона, моят личен анализ на наличните данни показва, че до милион са умрели директно от глад в Украинска ССРv.

Политическият мит за „глада-геноцид“ не е измислен от Юшченко, а това е работата на администрацията на президента на САЩ Рейгън, чиято комисия „изучава“ тези тъжни събития в продължение на три години и през април 1988 г. представя доклад в Конгреса, който освен всичко друго съдържа следните заключения. Цитирам: Йосиф Сталин и неговото обкръжение извършиха геноцид срещу украинци през 1932-1933 г., няма съмнение, че голям брой жители на Украинската ССР и Северен Кавказ са загинали в резултат на човешко гладуване, милиони са жертвите на глада в Украйнаvi. И въпреки че този напълно лъжлив доклад няма никакви правни последици и „научният“ ръководител на комисията по същество е преследван като фалшификатор и впоследствие бяга в Украйна, той имаше огромен пропаганден ефект.

И в същото време всички мълчат за американския „Голодомор“, настъпил същите години по време на Великата депресия в САЩ през 1929-1933 г. През 2008 г. руският историк Борис Борисов публикува изследването си за ефектите от икономическата криза в “Уикипедия” и стигна до заключението, че в САЩ от глад са умрели от 5 до 7 милиона американци. Методологията на Борисов не се различават от методологията, използвана за изчисляване на жертвите от "Голодомора" и "Холокоста", тя се състои в анализ на статистически данни за населението преди и след събитието. Работата на Борисов обаче е цензурирана, редакторът на “Уикипедия” бърза да я премахва. Друг руски историк съобщава, че режимът на Рузвелт е унищожавалл храна, „изпепелил е около 10 милиона хектара земя с култури и е заклал повече от 6,5 милиона прасета“, изгарял е и е потапял зърно в океана. Също така е създаден Американският ГУЛАГ - система от „обществени работи“, през която преминават 8,5 милиона американци без поминък (затворниците не се броят)vii.

Изследванията на Борисов развълнуваха засегнатата общественост в Съединените щатиviii и режимът беше принуден да реагира - дори „придворни“ учени, по-специално някои си Хосе А. Тапия Гранадос и Ана В. Диес Ру, бяха замесени в „опровержението“. В невероятен опит за опровергаване на здравия разум, тези “учени” дават следния извод: Като цяло по време на Голямата депресия през 1930-1933 г. здравето на населението не се влошава, а се подобрява ... единственото изключение е самоубийството . Ето каква се оказва американската реалност, има „депресия“, но на населението му става по-добреix.

Наличието на глад в САЩ и Европа по това време не е отречен, но защо историците и политиците не работят за намирането на милиони и десетки милиони жертви? В края на краищата е добре известно, че само в САЩ в началото на 30-те години 25 милиона души гладуват или една пета от населението. Експертите от Центъра за стратегически оценки и прогнози по същество подкрепят мнението, че гладът на Запад отчасти допринася за установяването на властта от нацистко-фашистките режими в САЩ, Испания, Италия и накрая Германияx. В последния случай това води до най-масовия геноцид в историята - планираното унищожаване на руския и на другите народи на СССР. Тоест неефективното управление в капиталистическите страни е отговорно за най-голямата трагедия в историята на човечеството.

В заключение предлагам да разберем как стоят нещата със самоубийствата в Съединените щати през последните 10 години. Изглежда няма никаква „депресия“, а американците упорито гласуват с ковчезиxi.

 

Превод: В.Сергеев

 

 

i Голодомор в Украине: пять страшных фактов о геноциде, Пётр Шуклинов, ЛІГАБізнесІнформ ( https://www.liga.net/author/petr-shuklinov)

ii Разговор с украинския президент, до редакцията.., Наталия Мозговая (https://mozgovaya.livejournal.com/429221.html)

iii Тържеството на Израел и смъртта на Палестина, Владимир Маслов [Глава 29. Холокостът като индулгенция] (PDF: https://aftershock.news/?q=node/725419, fb2: https://coollib.com/b/460506-vladimir-a-maslov-torzhestvo-izrailya-i-smert-palestinyi)

iv Първото в историята на Русия наказателно дело за отричане на “Холокоста”. Съставът оправда Роман Юшков, Владимир Маслов “АфтерШок” (https://aftershock.news/?q=node/680100)

v Гладът от 1932-1933 година: “Геноцид на украинския народ” или общо трагедия на народите на СССР? Материали от кръглия стол, проведен от Центъра по украинистика и белорусистика на Историческия факултет на МГУ на 10 декември 2007 година http://www.hist.msu.ru/Labs/UkrBel/golod_final.htm

vi Investigation of the Ukrainian Famine 1932–1933: Report to Congress ( https://fcpp.org/wp-content/uploads/Investigation_of_the_Ukrainian_Famine_1932-1933_report_to_Congress.pdf)

vii Историкът и публицист Борис Борисов: “Истинският Голодомор не е бил в СССР, а в САЩ”, (https://www.kp.ru/daily/24346.4/535294). Сензация: Голодоморът в САЩ е отнел 7 милиона животи, Дмитрий Лысков, Правда.Ру (https://www.pravda.ru/science/268049-sensacija_golodomor_v_ssha_unes_7_millionov_zhiznei)

viiiТърсене в “Гугъл” - "How many people in the US starved to death during the Great Depression?"

ix Life and death during the Great Depression, Tapia Granados JA, Diez Roux AV (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19805076)

x In Europe and the USA too rampant famine, Center for Strategic estimates and projections (http://csef.ru/en/ekonomika-i-finansy/340/v-evrope-i-ssha-tozhe-svirepstvoval-golodomor-7689)

xi American Foundation for Suicide Prevention, Suicide Statistics, Suicide Facts & Figures: United States 2019 (https://afsp.org/about-suicide/suicide-statistics/, https://chapterland.org/wp-content/uploads/sites/13/2017/11/US_FactsFigures_Flyer.pdf).

Станете почитател на Класа