Смешен или по-скоро вреден е Тръмп?

Смешен или по-скоро вреден е Тръмп?
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    12.12.2019
  • Сподели:

През миналата седмица видео, в което се предполага, че ръководителите на Канада, Франция и Великобритания се присмиват на американския си колега на срещата на върха на НАТО, придоби особена популярност и засили слуховете за влошаване на глобалната репутация на САЩ, предава Bloomberg.

Според проучване в 18 държави, осъществено от Pew Research Center, възприемането на САЩ като основен съюзник не само че отслабва, а все повече хора смятат страната за "най-голямата заплаха" за тях в бъдеще. Дори най-близките съседи на САЩ губят вяра в тях.

В Канада процентът на хората, които разглеждат САЩ като техен основен съюзник, е спаднал от 54% през 2007 г. до 46% през 2019 г . За същия период процентът на участниците в допитването, които разглеждат САЩ като основна заплаха, се е увеличил от 16% на 20%. От 2007 г. , когато е краят на мандата на Джордж У. Буш, досега бяха отчетени едни от най-ниските проценти на глобално доверие и одобрение.

В Мексико процентът на анкетираните, които смятат САЩ за главен съюзник, е спаднал от 35% до 27%, а делът на хората, който разглежда САЩ като основна заплаха, се е повишил от 35% до 56% от анкетираните.

Резултатите също така предполагат, че САЩ губят позиция в може би най-важното си дипломатическо предизвикателство: състезанието за влияние и власт с Китай.

„В много от изследваните страни от Латинска Америка, както и от Близкия изток и Северна Африка, САЩ са определяни като по-голяма заплаха, отколкото Китай“, сочи проучването. Също толкова обезпокояващи за Вашингтон са настроенията в Нигерия, Кения и Южна Африка - трите най-големи икономики в Субсахарска Африка – там делът на участниците в анкетата, които смятат Китай за най-надежден съюзник на страната си, е също толкова висок, колкото и тези, които избират САЩ. В развиващите се пазари „икономическото влияние на Китай се разглежда в сходни или дори малко по-положителни измерения“ от това на САЩ

Може да се твърди, че нарастващата изолация на САЩ в ООН е знак за ангажираността им с нейните принципи, след като през 2018 г. Вашингтон гласува "против" по повече резолюции на Общото събрание в сравнение с която и да е друга държава.

Или поне така го вижда Тръмп. Той многократно е казвал: „Уважавани сме сега, така както не сме били уважавани отдавна.“ Държавният секретар Майк Помпейо упорито защитава подхода на президента към външната политика, заявявайки, че „поставянето на Америка на първо място означава да се асоциираме с нации, които споделят нашите принципи и са готови да ги защитават“.

Това повдига два въпроса: Кои са тези нации и какви са тези принципи?

В реч, озаглавена „Дипломация на администрацията на Тръмп: Неразказаната история“, Помпейо призова още държави да се присъединят към САЩ в декларация, отхвърляща правото на аборт. Присъединилите се до момента страни са Бахрейн, Беларус, Бразилия, Демократична република Конго, Египет, Гватемала, Хаити, Унгария, Ирак, Либия, Мали, Нигерия, Полша, Русия, Саудитска Арабия, Судан, Обединени арабски емирства и Йемен.

От тези страни Freedom House определя само три като „свободни“, а четири като „частично свободни“. Останалите 11 са „несвободни“ заедно със Саудитска Арабия, Судан и Либия, които имат най-лошите общи резултати за политически права и граждански свободи.

Такива статистики създават у анализаторите сериозни притеснения относно съюзниците, които Тръмп иска да привлече.

 

Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова

Станете почитател на Класа