Коледният подарък на Банкси

Коледният подарък на Банкси
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    12.12.2019
  • Сподели:

Преди празниците да спрем и погледнем към онези, които иначе често подминаваме - за това ни подсеща с новия си проект световноизвестният анонимен художник Банкси. Негов герой този път

е бездомникът Райън от Бирмингам.

 

 

 

В навечерието на Коледа художникът на графити Банкси спечели вниманието на публиката по цял свят с новото си произведение в Бирмингам. Хуманизмът отново е в центъра на работата на анонимния автор. Във видеото за проекта, което публикува в социалните мрежи, Банкси ни подсеща преди празниците да спрем и погледнем към онези, които в останалите дни често подминаваме. Всичко това под звуците на песента "Ще бъда у дома за Коледа". За главния герой на новата творба - бездомника Райън, дом е улицата. Улицата, която за самия Банкси е както трибуна, така и вдъхновение.

Артистична магия на Коледа

На стена в квартала на бижутерите в Бирмингам Банкси нарисува елени, подобни на тези, които теглят шейната на дядо Коледа. Вместо шейна обаче те теглят пейка, върху която бездомен мъж се подготвя да прекара нощта. Видеото, публикувано на страницата на Банкси в Инстаграм, показва как бездомникът отпива от бутилка преди да се разположи на пейката. Той намества чувала си като възглавница преди да легне и магическите елени да го "понесат" в небето. "През 20-те минути, в които снимахме Райън на тази пейка, минувачите му дадоха топла напитка, два шоколада и запалка – без той да е поискал нещо", разказа Банкси в социалната мрежа. "Бог да благослови Бирмингам", пише още артистът.

"Банкси ли е новият Чарлз Дикенс?", пита "Гардиън", сравнявайки творбата му с новелата "Коледна песен" на британския писател. Произведението в Бирмингам е "както въображаемо, така и много истинско", пише вестникът и допълва, че Банкси успява да улови онези теми и моменти, които други артисти пропускат.

 

Reuters/Instagram/@banksy )" alt="Großbritannien | Neues Banksy-Mural in Birmingham (Reuters/Instagram/@banksy )">

 

ZDF посочва, че с новия си графит уличният артист успява да насочи общественото внимание към бездомниците. А творбата на Банкси вече е допълнена от друг неизвестен автор - само няколко часа след завършването на графита носовете на елените станаха червени.

Будната съвест на Банкси

Бездомните в големите европейски градове стават все повече. Трафикът на хора, злоупотребите с търсещи работа в чужбина, високите цени на жилищата и съкращенията в някои сектори са само част от причините за проблема. Проблем, за който Банкси подсети над трите милиона души, гледали видеото му досега, в навечерието на парламентарните избори във Великобритания.

За самия Банкси се знае малко. Роден е в Бристол някъде през 70-те години на миналия век. Става популярен с графитите си още през 90-те, а част от творбите му, сред които "Момиче с балон", са разпознаваеми в цял свят. През септември репродукция на "Момиче с балон" беше продадена за над един милиона паунда на търг в Лондон. Малко след като наддаването приключи, произведението започна да се самоунищожава чрез специална технология, изградена от самия Банкси. Половината от творбата бе нарязана. Продажбата все пак се осъществи, а произведението бе преименувано на "Любовта е в кошчето". Днес то е изложено в Държавната галерия в Щутгарт.

 

Станете почитател на Класа