Кому е нужен импийчмънтът на Тръмп?

Кому е нужен импийчмънтът на Тръмп?
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    12.12.2019
  • Сподели:

Процедурата по отстраняването на Тръмп от длъжност в навечерието на президентските избори в САЩ догодина ще изостри поляризацията в американското общество. Демокрацията на страната е пред трудни времена.

 

 

 

Значимостта на оповестяването на обвиненията срещу президента Тръмп от ръководството на демократите в Камарата на представителите се разбира от само себе си: в края на третата година от първия му мандат Доналд Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт в ущърб на сигурността на САЩ, както и във възпрепятстване на Конгреса. Целта е неговото отстраняване от длъжност. Конституцията съдържа големи бариери пред тази процедура, за да се изключат подозренията, че тя е част от политическия сблъсък с други средства. И действително в историята на страната е имало само три процедури по импийчмънт: срещу Андрю Джонсън през 1868 г., срещу Ричард Никсън и срещу Бил Клинтън. Нито една от тях не завършва успешно, с изключение на това, че Никсън се оттегля от поста по време на процеса. Така че случващото се сега с Тръмп е истински прелом.

За президента нещата са ясни: той отново се вижда жертва на политическия лов на вещици, провеждан от неговите демократични опоненти, които така и не са преодоляли провала си на президентските избори през 2016-а. Може да се окаже, че след гласуването в Камарата на представителите Тръмп ще бъде оправдан от Сената. Там републиканците имат мнозинството и не са дисиденти, а послушни васали. Но след всичко онова, което предварителното разследване извади на бял свят, и което предшестваше опита за изнудване на украинското ръководство, е препоръчително тази процедура да се проведе както е заложено в конституцията: никой не не стои над закона.

Какво означава това за политическия климат е друг въпрос. Две линии, всяка, от които достатъчно драматична, се обединяват: предстоящите президентски избори през ноември 2020 г. и процедурата по отстраняването на Тръмп от длъжност. Това ще постави американската политика в състояние на изключително възбуда и допълнително ще изостри поляризацията в обществото. Демокрацията на Америка е изправена пред трудни времена.

 

 

Клаус-Дитер Франкенбергер, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа