Осъдиха правителството на Орбан заради лъжата за Сорос и бежанците

Осъдиха правителството на Орбан заради лъжата за Сорос и бежанците
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.11.2019
  • Сподели:

За уронване престижа на Хелзинкския комитет правителството на Виктор Орбан ще трябва да се извини и да плати глоба от 2 милиона форинта. Причината: неговата негативна кампания срещу Сорос и мигрантите.

 

 

 

Унгарското правителство е осъдено да плати компенсация на Унгарския хелзинкски комитет (УХК), съобщава АФП. Върховният съд на Унгария постанови в сряда, че правителството на Виктор Орбан е разпространило „подвеждащи и грешно представени факти" за правозащитната организация. Те се съдържат във въпросник, разпратен до милиони унгарски домакинства.

В съобщение на УХК до медиите се посочва, че, според Върховния съд на страната, правителството на Орбан е накърнило репутацията му в „национално допитване" относно американския милиардер Джордж Сорос. От съобщението става ясно още, че съдът е постановил унгарското правителство да публикува извинение на неправителствената организация - чрез медиите и на сайта на правителството, което да престои там 30 дни. Освен това правителството в Будапеща трябва да изплати на УХК обезщетение от 2 милиона форинта (6 хиляди евро).

"Промигрантска организация, финансирана от Сорос"

От правителството изпратиха позиция, в която се казва, че приемат решението на съда. Независимо от това обаче, правителството продължава да разглежда УХК като промигрантска организация, финансирана от Джордж Сорос: "Въпреки че отрича и увърта, факт е, че Унгарският хелзинкски комитет е финансирана от Сорос промигрантска организация", се казва в правителствено изявление, изпратено до АФП.

През 2017 година анкетата за „Планът Сорос", част от т.нар. „национални консултации", започнали през 2015 година и фокусирани върху миграцията, попита гражданите дали са съгласни с позицията на правителството. В един от въпросите се твърди, че УХК, която е приела финансиране от Сорос, се застъпвал за по-леки присъди за мигранти, осъдени за нарушаване на закона, отколкото за унгарските граждани. В своя защита от УХК припомниха, че от десетилетия се борят за равноправие в Унгария.

С решението си Върховният съд потвърди становищата на по-долните инстанции, в които се казва, че правителството е представило мнението си за факти и по този начин е поставило УХК в лоша светлина.

Кулминация в кампанията срещу Сорос

Виктор Орбан, който е известен с непримиримата си позиция срещу мигрантите, многократно е обвинявал американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, че подкрепя и дори направлява имиграцията към Европа. Въпросната анкета, придружена от мощна информационна кампания с плакати и реклами в медиите, е кулминационната точка от негативната кампания на Орбан срещу Сорос.

От Унгарския хелзинкски комитет обявиха, че ще използват средствата от обезщетението за предоставяне на безплатна правна помощ.

Прочетена 129 пъти

Станете почитател на Класа