САЩ изпревариха Нова Зеландия в...

САЩ изпревариха Нова Зеландия в...
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    21.11.2019
  • Сподели:

Съединените щати се оказват най-добрата среда за развитие на жени предприемачи в световен мащаб. Това показва нов доклад на Mastercard, цитиран от CNBC.

Щатите изпревариха миналогодишния лидер Нова Зеландия и се класираха на първо място в Индекса на жените предприемачи за 2019 на Mastercard, който бе публикуван в сряда.

Изследването, изготвено въз основа на данни от публични организации, включително Международната организация на труда, ЮНЕСКО и Глобалният предприемачески мониторинг, установи, че САЩ получават най-висока по съвкупност от три основни показателя, които отчитат колко благоприятна е средата за развитие на женското предприемачество.

Тези показатели са:

a) Резултати за напредъка на жените, например участието на жените в работната сила;

б) достъп до образование и финанси, включително възможност за осигуряване на финансиране;

в) подкрепящи предприемачеството фактори, като културното възприятие за жените предприемачи.

От общо 100 точки, Щатите са получили 70,3, поради отчетения „скок в процента на предприемаческа активност на жените“ и увеличението в стимулите за правене на бизнес. Нова Зеландия отбеляза резултат 70,2 точки благодарение на силното управление и добрата финансова подкрепа. Канада се класира на трето място със 69 точки, отново поради финансовата достъпност и благоприятните културни възприятия.

Топ 10 на най-добрите държави за жени предприемачи довършват, както следва, Израел (68,4), Ирландия (67,7), Тайван (66,2), Швейцария (65,8), Сингапур (65,6), Великобритания (65,6), Полша (65,1) и Филипини ( 65,1).

Междувременно Иран (42,3), Саудитска Арабия (42), Алжир (39), Бангладеш (35,9) и Египет (35,7) остават в дъното на класацията поради редица фактори като ограничения достъп до образование и затруднените възможности за финансиране.

От Mastercard казават, че докладът, който се издава за трета поредна година, има за цел да отбележи кои са държавите, които полагат най-добри усилия за постигане на равенство между половете. Въпреки това, компанията добави, че дори и усилията на първенците се нуждаят от известни подобрения.

„Това, което става ясно чрез това изследване, е, че неравенството между половете продължава да съществува по целия свят, въпреки че се проявява по различни начини“, заяви Жулиен Ло, вицепрезидент на Mastercard за партньорства с предприятия в азиатско-тихоокеанския регион.

„Това е проблем както на развитите така и на развиващите се пазари. Дори на пазарите с най-обещаващи условия женската бизнес активност не е достигнала пълния си потенциал. Тази маргинализация възпрепятства жените в социално, професионално, икономическо и политическо отношение и е в ущърб на обществото като цяло “, добави Ло.

В класацията участват 58 държави, които заедно представляват около 80% от женската работна сила в света.

Мексико, Швеция и Саудитска Арабия са страните, които отчитат най-голям спад в предприемаческата активност на жените през миналата година. Обратно Франция, Тайван и Индонезия отбелязаха най-големия ръст.

Интересно е, че според доклада най-големият баланс на между половете в предприемачеството може да бъде открит в Уганда, където жените представляват 38,2% от всички предприемачи.

 

 Радостина Ивчева, редактор Ралица Пейчева

Станете почитател на Класа