Зимата на задоволството на Кремъл

Зимата на задоволството на Кремъл
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    12.11.2019
  • Сподели:

Индустрия на „експертите", която от години предсказват неизбежната смърт на Русия, пренебрегва твърдите доказателства за напредъка, като инфраструктурните проекти, които Западът не е в състояние или не желае да предприеме.


Покойният американски сенатор Джон Маккейн навремето промърмори, че Русия е „бензиностанция, маскирана като страна." Британският учен Робърт Сервиз - биограф на Ленин, Сталин и Троцки - също озвучава тези чувства в последната си книга „Кремълска зима ", публикувана миналия месец и получила забележителни отзиви в западни мас-медии, като Financial Times.


Книгата е нищо повече от пътуване през добре изтърканите клишета за Русия, популярни сред експертите в „Thinktankistan", които прогнозират „Русия без Путин", докато той е на власт.


Каква е реалността?


Описаните проблемни тенденции като алкохолизъм, насилствена престъпност и демографски срив, всъщност до голяма степен бяха спрени през 90-те години на миналия век, когато те се очертаха като страничен ефект от хищническата приватизация - подтикнати и похвалени от самите мозъчни тръстове, които оплакват Путин вече 20 години.


Според западните експерти президентът Владимир Путин е този, който задържа Русия, като превежда пари на военните. Фактът е, че не го прави, напротив - орязва военния бюджет през 2018 г., за да се съсредоточи повече върху инфраструктурата. Междувременно руските военни не са станали по-малко ефективни - успехът на сирийската експедиция е един очевиден пример, особено контрастиращ на скъпите, но неефективни намеси на САЩ.


Зимата на Запад обикновено се асоциира с мрак (пример „Зимата на нашето недоволство" на Шекспир), но сезонът просто няма същата мрачна конотация в Русия. Вместо това генерал Зима се помни с добро като съюзник срещу Наполеон и Хитлер.


А календарната зима е метафорично пролетното време за Русия по отношение на строителството. Докато общественият транспорт и инфраструктурата във Великобритания и САЩ изпаднаха в несъстоятелност в рамките на политиките за строги икономии през последното десетилетие, Москва предприе амбициозен план за разширяване на подземните и леките железопътни линии. През последното десетилетие руската столица е изградила над 120 километра метро релси и 64 станции (към средата на 2018 г.) в най-амбициозната програма за разширяване в 80-годишната история на московското метро. Всъщност е най-амбициозната в света!


Московското метро също е само началото. След като последният участък от федералната магистрала М11 бъде завършен до края на 2019 г., всеки московчанин ще може да измине 684 километра до Санкт Петербург по магистрала, за да се наслади на Лахта Център - 462-метров небостъргач с 87 етажа, най-високата сграда както в Русия, така и в Европа, след като бъде завършена през 2020 година.


Добрите новини с не се ограничават само до Москва или Санкт Петербург. Крим беше свързан с континентална Русия с 19-километров магистрален мост през 2018 г., който вече е отворен както за автомобили, така и за камиони. С приключването на паралелния железопътен мост се предвижда обслужването на пътническите влакове да започне в началото на декември, като през пролетта ще последват и товарните влакове. Това ще бъде основна стъпка за по-нататъшното интегриране на полуострова на Русия, който се отдели от Украйна през 2014 г.


САЩ и техните европейски съюзници посочиха присъединяването на Крим като претекст за налагане на търговски санкции на Русия, надявайки се те да изолират Москва и да прекъснат нейната икономика. Тези надежди обаче нееднократно бяха попарени от пазара, тъй като санкциите стимулираха растежа на вътрешните промишленост и селско стопанство.


Освен това те подтикнаха Русия да подпише голяма газова сделка с Пекин през 2014 г. и да започне изграждането на газопровода „Силата на Сибир" към Далечния Изток. 2000-километровият газопровод ще свърже газовите находища на Якутия с Приморие и Китай, бъде открит в началото на декември, няколко седмици предсрочно.


Други два газопровода - „Турски поток" под Черно море и „Северен поток 2" под Балтийско море - също са в процес на завършване до края на 2019 г. След като започнат да функционират, те ще осигурят на Москва надеждни пътища за снабдяване на Европа с природен газ, без потенциални препятствия от враждебни правителства - какъвто беше случаят с Украйна през 2009 г.


Кремлинолозите, седящи в кулите си от слонова кост на Запад, отхвърлят всички тези видими доказателства за напредъка и силата на Русия като просто „повърхностен блясък на просперитета", настоявайки вместо това да открият някаква „основна слабост" в сърцето на Русия. И все пак последните две десетилетия доказваха че грешат, отново и отново.


Човек почти се изкушава да заключи, че жителите на Thinktankistan проектират всички икономически и политически неприятности на собствените си страни върху Русия, пословичната изкупителна жертва. Доказателствата, че грешат са в инфраструктурата – тяхната и руската.

Станете почитател на Класа