Топ 5 на най-злите корпорации в света

Топ 5 на най-злите корпорации в света
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    12.11.2019
  • Сподели:

Повечето компании стават успешни благодарение на звездната си репутация. Но едно ново класиране потърси най-мразените компании, според тенденциите в интернет.

 

Monsanto
Компанията Monsanto, създател на ДДТ и Agent Orange, е един от най-големите световни производители на пестициди и ГМО семена. Известна е с това, че е първата компания, генетично модифицирала семе, за да го направи устойчиво на пестициди и хербициди. Хербицидите на Монсанто са обвинени в убийството на милиони декари, докато нейните химикали са в черните списъци на продукти, причиняващи рак и много други здравословни проблеми.


Apple
По-рано любимка на ненавиждащите Microsoft, наскоро Apple беше обвинена в малтретиране или недоплащане на служителите си, укриване на пари в офшорки и не плащане на данъци. Освен това е обвинена в нарушаване на законодателството в областта на здравеопазването и околната среда и в злоупотреба със своето монополно положение на пазара. И да, в умишлено забавяне на по-старите iPhone и пре-оскъпяване на продуктите си.


Nestle
Най-голямата световна компания за храни и напитки Nestle твърди, че е ангажирана с подобряване качеството на живот и по-здравословно бъдеще. Тя обаче е известна и с множество скандали, включващи дори робски труд. Мултинационалната компания е една от най-бойкотираните корпорации в света, тъй като в нейните фабрики в различни страни са регистрирани тежки нарушения на трудовите права.


Филип Морис
Продуктите на американската многонационална компания за производство на цигари и тютюн се продават в над 180 страни извън САЩ. Филип Морис е собственик на Marlboro, една от най-големите световни марки. Още през 1999 г. Филип Морис ухажва служителите на Чешката република, като обяснява как тютюнопушенето всъщност ще помогне на икономиката, поради намалените разходи за здравеопазване заради по-ранното умиране на гражданите й.


McDonald's
Американската компания за бързо хранене McDonald's е основана през 1940 г. Компанията обслужва всеки ден повече клиенти, отколкото цялото население на Великобритания, но има дълга история на ужасни трудови практики. Постоянно е била под обстрел за сервиране на нездравословна храна, което допринася за здравословни проблеми на клиентите й. Изследователите са установили, че бургерите на Макдоналдс не могат да се разлагат самостоятелно.


И едно споменаване на корпорации, които не са в Топ 5, но също го заслужават:
Goldman Sachs
JPMorgan Chase
ExxonMobil
Halliburton
Британски американски тютюн
Dow Chemical
DuPont
Bayer
Microsoft
Google
Facebook
Амазонка
Walmart

Станете почитател на Класа