Асад: „САЩ биха нападнали и приятели, за да защитят хегемонията си“

Асад: „САЩ биха нападнали и приятели, за да защитят хегемонията си“
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    12.11.2019
  • Сподели:

Сирия се превърна в изпитателна площадка за САЩ, където те усъвършенстват инструментите, които използват срещу други нации в опит да защитят глобалната си хегемония, заяви президентът Башар Асад в ексклузивно интервю.


Вашингтон вижда, че предишната му доминираща роля вече се изплъзва и се опитва да я запази, като използва всички налични средства, смята сирийският лидер. „САЩ биха се сражавали срещу руснаците, иранците, сирийците, срещу всеки който им е казал„ не ". Дори срещу техните съюзници, ако кажат „Не", те ще се бият с тях ", каза той.


Всъщност Сирия бе прицелена от САЩ след две много скъпи преки военни нашествия в Афганистан и Ирак. В последния случай САЩ и техните съюзници се бориха срещу Саддам Хюсеин, който се ползваше с активната подкрепа на Вашингтон и Лондон от десетилетия - особено във войната си с друг американски съперник - Иран.


И все пак по-късно отношенията между тях дефектираха след войната в Персийския залив, а Ирак на Саддам в крайна сметка бе определен като цел за американска инвазия през 2003 г.


Кампаниите срещу Саддам и талибаните в Афганистан се оказаха твърде скъпи за Вашингтон и очевидно донесоха по-ниски добиви от очакваните.


Така че САЩ предприемат различен подход в опит да свалят правителството на Асад, една война чрез джихадистите. Противно на публичната декларация, че терористични групи като Ал Кайда, Фронт ал-Нусра или Ислямска държава (ИД) трябва да бъдат елиминирани, САЩ нямаха никакви колебания да ги подкрепят, стига да следват целите им.


"Ал Кайда е техен помощник срещу сирийското правителство, срещу руското и иранското правителство. Как ИД се издигна внезапно през 2014 г.?! От нищото! Едновременно в Ирак и Сирия, при това с американско въоръжение ?! Много е ясно", обясни той в интервюто.

Станете почитател на Класа