Автономната кола на Uber, която уби жена, е имала грешки в софтуера

Автономната кола на Uber, която уби жена, е имала грешки в софтуера
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    08.11.2019
  • Сподели:

Автономното превозно средство, оперирано от Uber, което е прегазило и убило жена в Тем (Аризона, САЩ) през март 2018 г., е имало грешки в софтуера, които са попречили да разпознае минувача и да реагира при този инцидент, според Американският национален съвет за безопасност на транспорта (АНСБТ), информира агенцията Bloomberg.

 

В своя доклад АНСБТ не е установил конкретната причина за произшествието, което отне живота на 49-годишната Илейн Херцберг, но отбелязва, че колата е имала многобройни пропуски в безопасността и дизайна, тъй като въпреки факта, че сензорите й са засекли жертвата, тя не е разпознала опасността.

 

Херцберг е карала колело през тъмна зона и била ударена, когато пресякла улицата в зона без пешеходна пътека. Отговорните за разследването определиха, че системата за шофиране на автомобила е забелязала присъствието й около 5,6 секунди преди катастрофата, но е класифицирала очертанията като различни обекти и не е предвидила предстоящото въздействие, тъй като „системата й не включва внимание към безразсъдни пешеходци".


АНСБТ подчертава, че между септември 2016 г. и март 2018 г. - преди това фатално събитие - автономните автомобили на Uber са участвали в 37 пътнотранспортни произшествия, от които поне две са станали, защото не са успели да идентифицират опасностите на пътя.

 

Говорителят на Uber Сара Абъд казва, че нейната компания е приела „критични подобрения, за да приоритизира сигурността още повече и дълбоко оценява задълбочеността на това разследване". АНСБТ обясни, че направените вече промени в техния софтуер са можели да предотвратят смъртта на Херцберг.

 

През март прокурорите в Аризона освободиха транспортната компания от наказателна отговорност за тази смърт. Полицията обаче твърди, че произшествието е било възможно да бъде напълно избегнато, защото операторът за сигурност зад волана е гледал надолу секунди преди инцидента, без да обръща внимание на пътя.


Членовете на АНСБТ ще се съберат, за да финализират доклада си по този случай и да издадат окончателно решение на 19 ноември.

Станете почитател на Класа