France Info: «Макрон не знае какво го чака!» — «жълтите жилетки» чакат възраждане на протестите

France Info: «Макрон не знае какво го чака!» — «жълтите жилетки» чакат възраждане на протестите
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    10.09.2019
  • Сподели:

В град Бюшьол, близо до Париж, активистите не спряха протестите дори в сравнително спокойните летни месеци и сега чакат движението на „жълтите жилетки“ да получат второ дихание, съобщава France Info. Според участниците основният двигател на народното възмущение е отчаянието, защото техните искания никога не са били чувани.

Във френския град Бюшьол (департамент Ивелин) близо до Париж, "жълтите жилетки" продължават да се срещат ежедневно в лагера си и вярват, че с началото на новата учебна година на протестното движение ще се отвори второ дихание, пише France Info. "Тук имаме един от най-големите лагери в парижкия регион", казва 26-годишният Кевин, индивидуален предприемач. Както и другите, той участва в демонстрациите от самото начало в продължение на девет месеца.

Както отбелязва изданието, призивите за възраждане на движението и провеждане на демонстрация в събота, 7 септември, бяха отправени в Париж, Руан и Монпелие. Това лято се проведоха само няколко различни действия, така че протестът на „жълтите жилетки“ беше малко забравен. За някои протестиращи това е само пауза, след която ще дойде „черен септември“.

В Бюшьол също очакват, че демонстрациите ще започнат сякаш от нулата. Тази централа на "жълтите жилетки" не може да не се забележи: голямата колиба е изградена от дърво, импровизирани материали и е украсена с огромни платна от флуоресцентна жълта тъкан. Според Кевин може да се случи нещо през следващите дни: „За сега чакаме. Ако раздвижването започне през септември, трафикът може да се възобнови. Проблемът обаче е, че ако нищо не се случи, то е обречено на провал. Така че сега или никога."

Петнадесетте жълти жилетки, събрани на терасата, никога не са били изправени пред въпроса да се върнат в предишния си живот без протести. „Работя от 16-годишна възраст, ще се пенсионирам с пособие от 850 евро, а изразходвам повече от 500 евро за жилище“, възмущава се Изабел. - Един ден ще се окажа на улицата на грижите на децата си! Това е, против което се обявявам в момента и за това, моите деца да не изпитат това."

Всички останали са съгласни, че техните искания така и не са били чути. Друг от „жълтите жилетки“, който пожела да остане анонимен, каза на изданието, че отчаянието изтласква хората на улиците девет месеца, без спиране: „съществува отчаяние на младите хора, отчаяние на пенсионерите, отчаяние на самотните жени. Ето защо, за съжаление, протестите никога няма да спрат. "

Много демонстранти осъждат бруталността на полицията, например Мохамед от Льо Муро. Според него в родния му град безредиците с участието на полицията не могат да се сравняват с жестокостта по време на действията на "жълтите жилетки". Той също така силно вярва в "черния септември": „Макрон не знае какво го очаква след завръщането му от отпуск! Всяка събота сме тук и по време на кулминацията в Париж. Освен това отиваме в работническите райони, за да убедим хората да се присъединят към нашето движение.“, разказа активистът на France Info.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа