Facebook Marketplace: Дивият запад на онлайн търговията

Facebook Marketplace: Дивият запад на онлайн търговията
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    19.08.2019
  • Сподели:

Facebook е създала онлайн пазар, в който потребителите могат да видят всички велосипеди, къщички за птици и коли, които се продават в близост до тях, но и имената, профилните снимки и местоположението на купувачи и продавачи, пише Wall Street Journal.

Той е толкова популярен, че над един на всеки трима души в САЩ го използва всеки месец, твърди компанията. Тъй като Facebook е създадена като платформа за хора, които се познават, нейният Marketplace, поне на теория, оперира по презумпцията, че от другата страна на всяка онлайн сделка стои реален човек от мрежа от приятели и профил със своя история в социалната мрежа.

Но опитът на много хора, които използват онлайн магазина, показва, че това пространство създава фалшиво усещане за сигурност и се превръща в плодотворно място за измами и злоупотреби.

 

Facebook Marketplace: Дивият запад на онлайн търговията

 

Някои купувачи твърдят, че търговците във Facebook променят цените на стоките, предлагат откраднати или фалшиви продукти, или става дума за измамници, които използват по няколко профила. Продавачите пък се оплакват, че понякога се сблъскват с измами при плащанията или пък никой не се появява на уговорената среща за предаването на продукта.

Проблемните играчи понякога изчезват, след като блокират жертвата си - функция, която пречи да се види профилът им. Освен това Facebook Marketplace позволява на купувачите и продавачите да слагат ревютата си в частен режим, което според много хора пречи на изпълняването на целта за създаване на общност от даващи оценка хора и изграждане на доверие.

Робърт Парсънс, полицай от САЩ, твърди, че случай с продажба през Facebook Marketplace в неговия град в крайна сметка завършил с въоръжен грабеж. Подобни инциденти са принудили полицейските служби в САЩ да отворят офисите си, като сигурни места, на които хората да правят своите Facebook сделки.

“Криминални лица го превърнаха в място, от което могат да получат достъп до жертвите си”, коментира Парсънс. “Само защото някой има профил във Facebook, това не значи, че това е човекът, с когото си говорите”.

Във форумите за съдействие Facebook съветва потребителите, които са станали жертва на престъпление, да се обърнат към органите на реда или да подадат сигнал за проблемния профил в социалната мрежа. Facebook посочва още, че потребителите могат да преценят кой профил от колко време се ползва и дали имат общи приятели с него.

“Непрестанно работим по това да направим Marketplace възможно най-безопасно и надеждно място за покупка и продажба”, коментира говорителка на компанията. "В крайна сметка това са трансакции между реални хора и макар да сме взели сериозни мерки и да даваме съвети, за да опазим хората, никоя система не е перфектна". 

При първоначалното пускане на Marketplace през 2016 г. Facebook трябваше да се извини, защото беше позволила в платформата да се предлагат наркотици, оръжия и диви животни. Компанията обясни, че става дума за технически проблем със системата ѝ за идентифициране на публикации, които нарушават нейните политики.

Но Marketplace все още позволява на търговците да предлагат неща, които обичайно не се допускат в други подобни платформи, като останки от храна, използвани гримове и други.

От компанията посочват, че използват машинно самообучение, за да засичат и блокират продуктите, които нарушават политиките. Потребителите пък имат правото да обжалват подобни случаи или да подават сигнали, ако Facebook погрешка блокира продукт или пропусне нещо важно. 

 

Елена Кирилова

Прочетена 380 пъти

Станете почитател на Класа