ЦРУ се опитва да задържи Афганистан

ЦРУ се опитва да задържи Афганистан
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    16.08.2019
  • Сподели:

Мюезинът току-що е призовал мюсюлманите за сутрешна молитва, когато въоръжени с автомати войници пристигат със своите автомобили и наобикалят къщата на Нур Уали Хан. Без да се церемонят, те разбиват вратата и нахлуват в тъмните стаи, където семейството му спи.

Само минути по-късно всички от къщата са изкарани навън и завързани за ръцете и за краката, за да гледат как изгаря единствената им семейна кола. И докато Нур Уали Хан след това наблюдава как останките от автомобила му догарят, децата се крият обратно в стаите, опустошени от нападателите.

 

Кабул

 

Изненадващият набег е дело на Силите за защита на Хост (KPF) - група афганистански войници, обучени, оборудвани и финансирани от ЦРУ, действащи главно в източната провинция Хост.

Управляваната от американското разузнаване мисия на KPF е формулирана просто - изкоренете по отделно всеки заподозрян за връзки с "Ал Кайда" или с талибаните.

След атаката над дома на Хан 29-годишният командир на групата войници на KPF и оператор на дронове Каис споделя, че самият той смята, че семейството на Хан е невинно. Въпреки това обаче той ръководи рейда без да се противопоставя, тъй като нареждането идва от ЦРУ.

"Основната ни цел е да осигурим сигурност и да премахнем заплахата от джихадистите в Хост", коментира той. От ЦРУ досега не са отговорили на исканията за коментар от Foreign Policy.

На масата за преговори може и да изглежда, че войната с талибаните наближава своя официален край, като дипломатите от САЩ говорят за напредък и за близост до сключване на официална сделка с представителите им, която би позволила изтеглянето на американските войски от страната.

Въпреки това обаче ЦРУ има планове да продължи да упражнява контрол в държавата, оставяйки след себе си свои прокси сили - нещо, което в дългосрочен план може да се превърне в полезна карта за подсигуряването на властта в Кабул и на това, че талибаните няма да направят нова офанзива в мига, в който видят гърба на САЩ.

KPF е най-известната от няколко спонсорирани от ЦРУ елитни паравоенни формирования, базирани по протежението на граница с Пакистан, основен поддръжник на афганистанските талибани.

Самата група е извадена от рамките на афганистанската армия, за да се превърне в отделна милиция, която се ползва с финансирането и подкрепата на ЦРУ. Тъй като провинция Хост има дълга граница с Пакистан, една от основните задачи на KPF е да подсигури сигурността на тази граница и да ограничи потока на терористите.

Освен в Хост обаче групата действа и в съседни провинции като Пактия, Газни и дори в по-далечни такива, разказват Каис и други войници на KPF.

Що се отнася до целите, Каис обяснява, че KPF просто изпълнява мисиите, които ЦРУ й възлага да изпълни. За тези мисии се предполага, че се основават на задълбочена разузнавателна информация.

"Ние сме по-добре обучени от афганистанската национална армия. Хеликоптерите и дроновете принадлежат на САЩ, но ние редовно получаваме молби да ги подкрепим", обяснява младият военен. По негови думи и по думите на други ЦРУ разполага с поне 6500 бойци в KPF в провинция Хост. Много от тези войници се обучават в пилотиране на наблюдателни и нападателни дронове, както и в извършването на набези като този в дома на семейството на Хан.

Нур Уали Хан, селски старейшина и земеделски производител, обяснява, че семейството му вече многократно е било жертва на набезите на KPF. Част от тях са били провеждани от смесени екипи с американски и афганистански войници. Причината да се извършват тези набези са обвинения спрямо Хан, че поддържа връзки с "Ал Кайда" - нещо, което той категорично отрича.

Макар в момента да текат преговори между САЩ и талибаните, и двете страни са засили военната си активност като начин за оказване на натиск на другата страна. От една страна, талибаните извършват атентати в големите градове - като този, при който кола бомба избухна пред полицейски участък в Кабул, отнемайки живота на поне 14 души. От друга, в цялата страна въздушните удари на САЩ над обекти на джихадистите са се увеличили с поне 15% само от началото на годината.

Това обаче има своята цена. За първите шест месеца на 2019 г. авиационните удари на американските сили са причинили смъртта на 363 цивилни и са ранили 156 други, което представлява увеличение от 39% в сравнение с миналата година, според нов доклад на Организацията на обединените нации.

Цивилните жертви от проправителствените сили - убити главно при въздушни удари и домашни набези - превъзхождат броя на убитите от талибаните. През първата половина на годината близо 4000 афганистанци бяха убити или ранени от всички страни.

Войниците на КПФ получават доста добри заплати, които при това се изплащат в щатски долари - нещо, което особено в Афганистан е решаващ фактор. Парите са това, което привлича и Каис. В момента той получава чисто по 1100 долара - сума, значително надвишаваща това, което би печелил в официалната афганистанска армия.

"Парите са част от причината всеки да иска да се присъедини", казва той, но добавя, че мъжете в KPF смятат действията си за нещо в името на доброто на Афганистан, тъй като се борят с враговете на страната - талибаните, "Ислямска държава", Пакистан, Иран и Китай.

Въпреки че са на подчинение на ЦРУ, американското разузнаване не споделя всичко с тях. Реално не се знае и какво точно търси ЦРУ в Афганистан.

Въпреки това едно е сигурно - американците дават сериозни средства за KPF, тъй като на тях се пада да извършват и най-трудните задачи - "онези, които никой американец не би направил", както коментират хора, свързани с KPF. Според тях групата познава добре терена, познава региона и културата, разполага с най-доброто възможно за страната оборудване, но командите им идват от ЦРУ. Грешки неизбежно има, но реално за тези грешки американците лесно могат да измият ръцете си с афганистанските войници на терен.

Всичко това създава и име на KPF и те вече се ползват с респект и страх дори и сред противниците си. Но покрай сухото често гори и суровото - в провинцията Хост има все повече съобщения, че войниците на групата издевателстват върху цивилни и нарушават човешките им права.

Хан е само един от пострадалите и той и семейството му дори могат да бъдат смятани за късметлии, тъй като са се измъкнали невредими след нападенията на KPF. Всичките му оплаквания до момента от действията на войниците на групата са без резултат.

Това е и тънкият момент, който ЦРУ трябва да се опита всячески да избегне.

Тези набези срещу хора, свързани с терористичните групировки, могат да се превърнат в катализатор за местно недоволство и само да влеят нови афганистанци в редиците на врага. Насилието над цивилни може само да радикализира части от местното население, което да изпрати групата в един порочен кръг.

"Когато става дума за набиране на хора, както при талибаните, така и в "Ислямска държава" използват психологическата игра. Те разпространяват видеоклипове на американци, които убиват невинни мюсюлмани и се опитват да натрупат омраза сред хората. И подобно разпалване на омраза - това работи за някои хора", обяснява Махмуд Мархун, изследовател от университета в Кабул.

А в момента в провинция Хост вече има благодатна почва за подобни неща. На KPF се приписват побоища, палежи на къщи, взривяване на сгради и т.н. Въпреки че местните спазват изискванията на KPF от страх от подобна саморазправа, те често стават жертви на рейдовете на групата. Така например в семейство Заман, където един от синовете на патриарха на фамилията се бие за талибаните, цялото семейство е подложено на насилие - къщата им е взривена.

"Ядосвам се, но нямам друг вариант освен да запазя спокойствие. Други смятат, че е по-добре да се бориш, за да спасиш честта си, дори ако това означава да бъдеш убит", споделя старшият Заман.

Но на фона на всичките критики срещу KPF подкрепата за групата отвън се увеличава, включително от страна на Великобритания и Франция, които в момента я подкрепят финансово според служител по сигурността от САЩ. Като самостоятелен съюз, нито напълно погълнат от САЩ, нито попадащ в рамките на афганистанската армия, KPF продължава да води своята сенчеста война.

При сегашните нарастващи чуждестранни инвестиции дори и ЦРУ да оттегли подкрепата си за групата при една сделка между САЩ и талибаните, бъдещето на KPF изглежда сигурно.

Каис, командирът от KPF, заявява, че е сигурен в едно: "Дори и Америка си тръгне, ние ще останем". Към момента обаче подкрепата на ЦРУ е повече от солидна и въпреки всичко няма изгледи това скоро да се промени.

Прочетена 395 пъти

Станете почитател на Класа