Битката за кипърския газ

Битката за кипърския газ
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    12.07.2019
  • Сподели:

Кипърският природен газ.

 

Това е новата конфликтна тема, довела до дипломатически сблъсък между Турция и Европейския съюз (ЕС). В основата й стои спорът кой има права над природните ресурси във водите около остров Кипър.

 

От ЕС вече обвиниха Анкара, че незаконно извършва сондажи за природен газ по крайбрежието на острова. Правителството на Ердоган от своя страна отхвърля обвиненията и твърди, че двата й сондажни кораба край кипърските брегове не нарушават международното право.

 

Позиции по темата вече заеха и Израел, Египет и САЩ, като всички те критикуват турските действия и призовават за намаляване на напрежението.

То се повиши след като в началото на тази седмица Турция изпрати втори сондажен кораб – „Явуз”, който да търси залежи на природен газ във водите край острова. Турското външно министерство отхвърля критиките на ЕС срещу действията си с аргумента, че съюзът не може да е безпристрастен медиатор по въпроса с разделения остров.

Република Кипър официално е независима държава от 1960 г., но след опит за преврат, организиран от кипърски гърци през 1974 г., се стига до турска инвазия на острова. Окупирана е северната му част, която впоследствие е обявена за самостоятелна държава - Турската република Северен Кипър. Тя обаче е призната само от Турция.

Международната общност счита северната част на острова за част от република Кипър, окупирана от турски войски, което допълнително е усложнено от факта, че Република Кипър е член на ЕС. Така действията на Анкара във водите край острова не могат да останат без дипломатическа реакция от съюза, но заради членството на Република Кипър в съюза Анкара оспорва правото на ЕС да се опитва да разреши спора.

От турска страна има намерение да бъде продължено изследването на кипърското крайбрежието и твърдят, че целта е да се защитят правата на кипърските турци върху всякакви ресурси, които могат да бъдат открити във водите.

Напрежението се повиши след разкритието, че във водите около Кипър може да има огромни залежи на природен газ, за което беше съобщено в края на февруари т.г.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган още през есента на 2018 г. отправи предупреждение към чуждестранни нефтени компании, оторизирани от правителството на кипърските гърци, да не участват в търсене на залежи под водата.

 

Мъж преминава край барикадата на буферната зона, разделяща кипърската столица Никозия на гръцка и турска половина. Снимка: Getty

 

Два кораба в спорни води

Турският кораб „Фатих” в началото на месец май започна сондажни работи край западния бряг на Кипър. В понеделник втори сондажен кораб – „Явуз”, хвърли котва край североизточния кипърски полуостров Карпас.

В сряда Анкара зае позицията, че „Явуз” ще засили усилията за търсене на подводни ресурси.

Република Кипър от своя страна потърси дипломатическа подкрепа срещу кампанията на Турция и обвини Анкара, че нарушава суверенитета на страната, извършвайки сондажи в нейната ексклузивна икономическа зона - частта от Средиземно море, в която страната има права над всички природни ресурси.  Още през юни представители на ЕС призоваха Турция да спре сондажите.

Турция от своя страна защитава позицията, че "Фатих" работи на територията на континенталния шелф, за който Турция се е споразумяла с ООН и за който турската държавна енергийна компания "Търкиш Петролиъм" (TP) е получила лицензи през 2009 и 2012 г.  Що се отнася до "Явуз", според турската страна той оперира от името на кипърските турци в район, за който TP има лиценз от 2011 г.

От външното министерство на Анкара казват, че Гърция заслужава титлата "разглезеното дете на Европа" и заедно с Република Кипър от години нарушава международното право и тласка острова към нестабилност.

Реакциите – всички срещу Турция

Властите в Република Кипър вече се обявиха против действията на Турция, а и дори бяха издадени заповеди за арест на екипажа на кораба "Фатих".

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини в понеделник коментира, че блокът застава зад Република Кипър и определи изпращането на втори сондажен кораб като "неприемлива ескалация". Тя призова Турция да уважава суверенитета на съседите си в съответствия с международното право.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също реагира.

"Въпреки най-добрите ни намерение да запазим добри съседски отношения с Турция, продължаващата ескалация от нейна страна и оспорването на суверенитета на нашата страна членка Кипър неизбежно ще доведе до това ЕС да отговори солидарно, както реши Европейската комисия", написа Туск в Twitter.

Във вторник САЩ също призова Турция да се прекрати сондажните операции "във водите на Кипър", както и всички замесени страни да се въздържат от изостряне на напрежението.

Реакции имаше и от Израел и Египет.

Говорител на израелското външно министерство коментира, че страната е "сериозно разтревожена" от предприетото от Турция край североизточните брегове на острова. Външното министерство на Египет от своя страна посочи, че турските действия водят до ескалация на напрежението в източната част на Средиземно море, съобщи France 24.

А цялата ситуация е само един от проблемите във външнополитически план, с които Турция се сблъсква през последните седмици. САЩ официално предупредиха Турция да я изкарат от програмата за изтребителите F-35, ако правителството на Ердоган приеме доставка на руската система за противовъздушна отбрана S-400 (виж каретo).

 

Webcafe

Прочетена 514 пъти

Станете почитател на Класа