Лидерите на страните от ЕС търсят компромис за наследник на Жан-Клод Юнкер

Лидерите на страните от ЕС търсят компромис за наследник на Жан-Клод Юнкер
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    20.06.2019
  • Сподели:

Лидерите на Европейския съюз се събират на двудневна среща в Брюксел, на която ще се обсъжда кои да са лицата на основните постове в съюза.

Ще се търси компромис за това кой да наследи Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия. Сред основните кандидати за поста са германецът Манфред Вебер (ЕНП), холандецът Франс Тимерманс (ПЕС) и датчанката Маргрете Вестегер.

Освен това ще се обсъждат имена за това кой да оглави Европейската централна банка, Европейския съвет и Европейската службаа за външна дейност.

България е представена на срещата от министър-председателя Бойко Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск вече се обяви като "предпазлив оптимист" за това, че ще бъде постигнато съгласие как да бъдат разпределени позициите. Решението за това трябва да бъде взето преди първото заседание на новоизбрания Европейски парламент в началото на юли.

Ако лидерите на страните от ЕС не успеят да постигнат съгласие днес и утре, ще се наложи да се срещнат отново преди края на мeсеца, съобщава БНТ.

На двудневната среща ще се обсъждат още стратегията за развитие на ЕС за следващите пет години, бюджета до 2024 г., борбата с климатичните промени, дезинформацията и др.

Прочетена 288 пъти

Станете почитател на Класа