Юнкер: Речите на Драги са „безценно изкуство“

Юнкер: Речите на Драги са „безценно изкуство“
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    20.06.2019
  • Сподели:

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер защити управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в спора му за валутния курс на еврото с американския президент Доналд Тръмп.

Юнкер имаше изказване в рамките на годишния форум на ЕЦБ в сряда, в рамките на който той говори пред самия Драги, редица централни банкери от еврозоната и бившият заместник-гуверньор на Федералния резерв Стенли Фишър.

„Казаха ми, че е рядкост политик като мен да бъде поканен да говори на такъв престижен форум. Искам да кажа, че разбирам и уважавам тази политика. Толкова е несправедливо да се нападат централни банки, когато става въпрос за тяхната независимост“, посочи Юнкер, цитиран от Bloomberg. По думите му „една от най-големите сили и отговорности на това да си централен банкер е това, че човек може да движи пазарите с една-единствена реплика в реч“, посочи още той.

„Всяка дума струва милиарди“, посочи председателят на ЕК и определи изказванията на Драги като „безценни произведения на изкуството“.

Изказването на Юнкер може да се възприеме като подкрепа за гуверньора на ЕЦБ, след като вчера Доналд Тръмп отправи директна критика към него.

„Марио Драги току-що обяви, че може да бъдат въведени още стимули, което незабавно понижи (цената на – бел. ред.) еврото спрямо долара, правейки несправедливо лесно за тях да се конкурират срещу САЩ“, написа във вторник в туит президентът. „На тях това им се разминава от години, както и на Китай и на други“, допълни той.

Тръмп неведнъж е критикувал Федералният резерв и неговият гуверньор Джером Пауъл, като също така в последно време засили и критиките срещу цената на еврото, което според него е твърде евтино спрямо долара.

Драги вчера побърза да отговори, като заяви, че европейската централна банка не е фокусирана върху обменния курс на единната валута.

Мандатите на Юнкер и Драги изтичат на 31 октомври и в ход вече са преговорите за техни наследници.

 

 Елена Илиева

Станете почитател на Класа