САЩ обвини Иран за нападнатите танкери

САЩ обвини Иран за нападнатите танкери
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    14.06.2019
  • Сподели:

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео посочи Иран за виновник за нападението над два танкера в Оманския залив.

Малко по-късно Централното командване на САЩ разпространи видео, за което от армията твърдят, че показва как лодка на иранските военноморски сили премахва неексплоадирала мина, прикачена към един от нападнатите кораби.

 

Нападнат японски танкер

 

Централното командване на САЩ разпространи и снимка на нападнатия японски танкер. На нея са отбелязани щети от взрива на кораба (вляво), както и предполагаема невзривена мина (вдясно).

 

На видеото се вижда как малка лодка се приближава до едната страна на танкера, който е японска собственост, а един от хората на нея се изправя и премахва обект от кораба. Според САЩ обектът най-вероятно е невзривена мина.

Нападението беше извършено в четвъртък около поредното изостряне на отношенията между САЩ и Иран. Другият пострадал танкер е норвежки. Взривове нанесоха щети на корабите и принудиха екипажите им да ги изоставят.

От Иран отхвърлиха обвиненията на САЩ.

 

 

 

 

Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф дори коментира, че инцидентът в Оманския залив е "съмнителен". Той посочи, че нападението на корабите - един от които японски, е извършено по време на посещението на японския министър председател Шиндзо Абе в Иран в опит да търси изход от кризата в отношенията между близкоизточната държава и Щатите.

Станете почитател на Класа