Римската стена, вдъхновила „Игра на тронове“, срината от туристи, правещи си селфи

Римската стена, вдъхновила „Игра на тронове“,  срината от туристи, правещи си селфи
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    22.05.2019
  • Сподели:

Част от древната стена на император Адриан, в Обединеното кралство, се разпада, защото туристите напират да си правят селфи на мястото, което е вдъхновило ледената стена в сагата „Игра на тронове".


Джордж Р. Мартин, написал сагата „Играта на престолите", се е базирал на стената на Адриан, за да представи внушителната ледена стена, която разделя седемте кралства от дивите земи.


Стената, обявена от ЮНЕСКО за световно наследство през 1987 г., е построена по заповед на император Адриан през 122 г. сл. Хр. за да защитава остров Британия и отбелязва северната граница на Римската империя.


Археологът Пит Савин разпространи чрез своя профил в Twitter снимки на щетите, които римската стена е претърпяла. На снимките е показана секцията Steel Rigg, с дължина приблизително три метра, срината от повтарящите се изкачвания на посетителите, въпреки сигнализацията в зоната, която забранява да се стъпва върху стената.


От своя страна, говорителка на Националната фондация за исторически места и природни красоти заяви, че ремонтните работи в този сегмент ще започнат през юли.

Прочетена 206 пъти

Станете почитател на Класа