Възходът на "Мистър Брекзит"

Възходът на "Мистър Брекзит"
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.05.2019
  • Сподели:

Привържениците на Найджъл Фараж и неговата нова антиевропейска партия ликуват. Искат да натрият носа на омразните бюрократи в Брюксел. И шансовете им не са никак лоши.

Атмосферата преди европейските избори е нагорещена.

 

 

 

Посрещат го като звезда: залата се пръска по шевовете, когато Найджъл Фараж - човекът, когото Доналд Тръмп нарече "Мистър Брекзит", излиза на сцената в Нюпорт, Южен Уелс. Ентусиазираната публика заглушава с бурни ръкопляскания още първите му думи: "Отново съм тук". Стотици привърженици на Фараж, също и от околните населени места, са се стекли в малкото крайбрежно градче, за да видят и чуят своя идол.

Основаната от него специално за европейските избори "Партия на Брекзита" има всички шансове да спечели най-много гласове във Великобритания. Пред своите привърженици той обявява, че на тези избори въпросът опирал до това каква страна иска да бъде Великобритания.

"Става дума за възраждането на демокрацията – ни повече, ни по-малко", уверява той. По думите му, с гласуването за Брекзит народът е възложил ясен мандат на политиците. А това, че задачата още не е изпълнена, според него, се дължи на провала на британските политици.

Едно нещо обединява привържениците на Фараж - чувството, че са били измамени. Много от дошлите на срещата в Нюпорт избиратели преди са гласували за консерваторите, но сега са разочаровани от министър-председателката Тереза Мей и нейното правителство.

Срещу омразните „брюкселски бюрократи“

Сред тях е и Монима О'Конър от едно малко селце в Уелс, която заедно с мъжа си държи малък санитарен магазин. Жената не разбира защо Великобритания още не се е отървала от омразните ѝ "брюкселски бюрократи". Казва ни, че Тереза Мей всъщност никога не е искала истински страната ѝ да напусне ЕС, а само се е преструвала. Като дребен търговец, който не изнася нищо в ЕС, жената не вижда никакви облаги от членството в общността.

Привържениците на Найджъл Фараж използват силни думи - те наричат Тереза Мей "предателка" и са решени страната им да се раздели с ЕС – независимо дали има или няма споразумение с Брюксел, защото са убедени, че Великобритания има сили да се справи и сама. 

Залата аплодира Фараж най-бурно, когато той отправя стрели към политиците в Уестминстър. Неговите обвинения срещу "политическата класа, която се самообслужва" досега бяха адресирани основно към Брюксел. Сега обаче той се надява, че най-после ще се изпълни една негова стара мечта - да стане депутат в британския парламент. Дотук той е правил седем опита - и всичките до един - безуспешни.

"Трябва да спрем Фараж"

На друга предизборна проява в град Бат, Южна Англия, Рейчъл Джонсън сипе остри критики срещу Найджъл Фараж. Сестрата на Борис Джонсън е водещата кандидатка на новата проевропейска партия Change UK („Промяна за Обединеното кралство“) и за първи път се кандидатира за ЕП. "Непременно трябва да спрем Фараж", гласи посланието ѝ. Тя настоява за втори референдум, без какъвто "сме обречени на безкраен хаос", убедена е Джонсън. "Промяна за Обединеното кралство" е надпартийно обединение на депутати в Долната камара на британския парламент, което за първи път участва в европейските избори. Неговите членове са недоволни от неефективната Брекзит-политика на собствените им партии, а основната им цел – да се проведе втори референдум. 

 

default

 

За разлика от препълнената зала в Нюпорт, събрала привърженици на Брекзита, в клуба по крикет в Бат за посетители са подредени само 4 реда столове. Рейчъл Джонсън обаче демонстрира разбиране за това, че на хората им е дошло до гуша от темата и "просто искат да се махнат". И точно това е опасното, предупреждава тя. "Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, защото депутатите ни просто не могат да се разберат за това, ще започнат истинските ни проблеми" - Великобритания ще трябва да се договаря поотделно с всички за всичко, започвайки съвсем отначало, разяснява Джонсън.     

 

Фараж събира точки с прости и запомнящи се послания

 

Найджъл Фараж е посрещан като поп звезда

Найджъл Фараж е посрещан като поп звезда

 

Проевропейските партии изглеждат напълно безсилни срещу Фараж. Но вместо да обединят сили срещу него, те се явяват на изборите поотделно и дори една срещу друга. От техния лагер често се чува, че Брекзитът бил грешният отговор на един правилен въпрос. Но и привържениците на членството в ЕС досега не са намерили верния отговор на този въпрос.

Затова пък посланието на Фараж е простичко и лесно се запомня – той ги уверява, че с негова помощ отново ще могат да се гордеят със страната си. И критикува "политиците от кариерата", макар че самият той от десетилетия вече представлява страната си в ЕП.

Либералдемократите пък се определят като глас на разума. В центъра на Лондон те представят своята програма на голяма предизборна проява, за която е дошъл и Ги Верхофстад. Тяхното послание е ясно: "Издигаме нашия глас срещу националистите и популистите в цяла Европа", уверява гостът. Верхофстад е координатор на Европарламента за Брекзита. Водещата кандидатка на либералите в Лондон, подкрепяна от Верхофстад, носи „проевропейски“ обеци - светещи жълто-сини звезди. За резултата от британския референдум за Брекзит обаче тя не обвинява толкова Брюксел, колкото политиката на икономии на правителството на Мей. В актуалните нагласи на избирателите либералите засега заемат второто място, но само с около 16 процента от гласовете. А новата партия "Промяна за Обединеното кралство" досега е успяла да убеди едва 5 процента от британските избиратели. Неоспорим фаворит е "Партия на Брекзита" на Найджъл Фараж - с очакван резултат от около 35 процента.

Много от присъстващите на срещата в Нюпорт искат да бъдат част от новата политическа сила и стават членове на партията на Фараж. А Монима О'Конър грабва един от предизборните плакати, за да го окачи на видно място и в нейното село. Тези дни из цяла Великобритания се появяват подобни плакати – и броят им е значително по-голям, отколкото би се искало на двете основни партии.

Станете почитател на Класа