Ядреният саркофаг на САЩ се е пропукал

Ядреният саркофаг на САЩ се е пропукал
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.05.2019
  • Сподели:

Радиоактивните отпадъци от изпитанията с ядрени оръжия, които САЩ са провеждали по време на Студената война, могат да попаднат в Тихия океан, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутереш.

Той се опасява, че бетонният купол, който е затворил ядрените отпадъци на остров Рунит (атол Ениветок, Маршалови острови), може да протече. 

 

 

Генералният секретар отбелязва, че в миналото „Тихоокеанският регион вече е бил жертва“ – става въпрос за ядрените изпитания, които САЩ и Франция провеждат на тези територии. Десетки такива тестове са проведени в близост до Маршаловите острови, много от жителите са принудени да напуснат домовете си, а хиляди други са пострадали от радиоактивни отпадъци. Сега съществува заплаха от „протичане на радиоактивните материали”, които се съдържат в построения тук саркофаг. В саркофага са се появили пукнатини, има опасения, че може да се срути в случай на тропически циклон. През 2017 г. правителството на САЩ разсекрети 750 филма от изпитания на ядрени оръжия между 1945 и 1962 година.

 

Превод: В.Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа