Parlamentní Listy: Русия е «опасна» за ЕС със своята сила на здравия смисъл и уважението си към традициите

Parlamentní Listy: Русия е «опасна» за ЕС със своята сила на здравия смисъл и уважението си към традициите
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.05.2019
  • Сподели:

Русия напълно очевидно демонстрира традиционните ценности, които либералите в Западна Европа почти успяха да потиснат или да унищожат, пише Parlamentní Listy. Всъщност тя „заплашва” Европейския съюз не с военна сила, а със силата на здравия разум и с уважението си към историята и традициите на предците – затова срещу нея се провежда непрекъсната кампания в западните медии и се въвеждат нови санкции, се подчертава в статията.

Чешките медии от всички страни казват, че Русия „заплашва”, че „влияе на общественото мнение” и изборите в Европа, „връща комунистите” и така нататък. Те говорят за „руската заплаха“ както по телевизията, така и по радиото, където се появяват безброй странни „експерти“, които отвсякъде плашат с Русия, пише Иржи Кобза на страниците на Parlamentní Listy: „Понякога ми се струва, че ще отворя хладилника - и срещу мен ще изскочи Путин и ще започне да ми влияе или да ме заплашва.“

 

 

В същото време фактът, че колкото по-лошо постъпват Европейският съюз и САЩ, толкова по-добре изглежда руският режим, никак не влияе на западните пропагандисти и не ги кара да се замислят, се подчертава в статията. Нима Русия наистина е толкова опасна за Европейския съюз? Отговорът е очевиден: разбира се! И с какво? С една дума – с традицията, пояснява авторът. Ако внимателно анализираме руската действителност, свободна от пропагандните антируски клишета, става ясно, че съвременна Русия е "много по-далеч от социализма, отколкото съвременния Европейски съюз",констатира Parlamentní Listy. Затова, според автора, няма никакво основание да се плаши със “завръщането на комунизма”: “Да, в Русия има силна държава (иначе би потънала в хаос, както убедително потвърди Елцин), но като цяло цари пазарна икономика. Така че, да бъдат сплашени с комунизма могат, само тези, които действително нищо не знаят за Русия."

В действителност Русия наистина заплашва Европейския съюз, с това, че отстоява "най-неприемливата идеология за ЕС", която е диаметрално противоположна по същество на идеологията на ЕС и се състои в поддържането на традициите и отхвърлянето на влиянието на "гражданското общество" върху политическите събития, се казва в статията. Русия уважава и съхранява националните традиции, а също така учи своите деца да уважават и спазват тези традиции. При това патриотизмът там се почита и не се презира като в Европейския съюз, отбелязва Parlamentní Listy: "Родината като федерация на народите, които живеят заедно в мир и сътрудничество означава много за обикновените хора в Русия."

Почти една трета от руските граждани са мюсюлмани, така че там традиционно се отнасят с уважение към исляма, но в същото време "сдържат неговата експанзия", се казва в статията. В същото време руснаците „не са пристрастени към луд джендъризъм и краен феминизъм“, констатира авторът: „Жените имат същите права като мъжете, но никой не смята жените и мъжете за еднакви. В Русия си позволиха да се откажат от пропагандата на странни "малцинства", там не провеждат гей паради и маршове в подкрепа на марихуаната." Освен това в тази страна не доминират, „нестопанските организации, финансирани от чужбина и развращаващи обществото чрез политически програми“ и те не се набиват в главите на децата в руските училища, пише Parlamentní Listy: „Там не пренаписват историята и все още почитат войниците,паднали през Втората световна война. Организациите с нестопанска цел, които получават финанси от чужбина, трябва открито да го признаят. Сорос няма фондация в Москва."

Неотдавнашният парад на Деня на победата прекрасно демонстрира уважението към всички тези традиционни ценности, отбелязва статията: „Забележително маршируващите единици от кадети, момчета и момичета в униформа потвърждават решимостта на младото поколение да защитава Русия точно както техните дядовци са я защитавали. Те също така демонстрираха престижа на военните професии и уважението към офицерите." А взелата участие в парада военна транспортна и бойна техника показа, че Русия може да си позволи силна армия, подчертава авторът: „Всичко това са ценности, които у нас в течение на 30 години бяха подценявани и забравяни. Спомних си добре познатата идея, че онзи, който превърна мечовете си в плугове, е обрекъл себе си да оре за онези, които не са направили това.“

Един от лозунгите се отличаваше с особено дълбок смисъл:„ Благодаря ти, дядо, за свободата!” И аз си спомних колко безчувствена е нашата държава към старите хора, които са принудени да оцеляват с оскъдните си пенсии в бедност, забравяйки, че те са работили за нашата държава, а много от тях са воювали, се казва в статията. Тази година повече от един милион души взеха участие в шествието на „Безсмъртния полк“ в Русия, които дойдоха да почетат паметта на героите, въпреки проливния дъжд, и хиляди доброволци участваха в организирането на тези събития. Нещо повече, никакви активисти не се опитаха да нарушат хода на това събитие - за разлика от например Карлови Вари, отбелязва Parlamentní Listy .

По този начин Русия очевидно демонстрира всички онези традиционни ценности, които Европейският съюз (поне в Западна Европа), либералите вече са успели да потиснат и почти да  унищожат, се подчертава в статията. На тази основа е възможно да се формулира това, с което Русия специално „заплашва“ западната „либерална демокрация“, обяснява авторът: Със своя откровен патриотизъм, уважение към традициите, благодарност към предците за защитата на родината и оцеляването на народа. И накрая, нека назовем най-страшното за всички самозвани “евроморализатори”: Русия (само си помислете!) възпитава тези ценности в децата си и презира тези, които трескаво се опитват да разпаднат обществото и традиционните национални и семейни ценности.”

Всъщност Москва "заплашва" Европейския съюз не с военна сила, а със силата на здравия разум, с уважението си към историята и предците, се казва в статията. Ето защо на Запад призовават против нея да се налагат все нови и нови безсмислени санкции, а също се води непрекъснатата кампания срещу Русия в чешките "любящи истината" медии, пише Parlamentní Listy, а онзи, който се осмели да направи възражения срещу антируската демагогия, става "руска хлебарка" и путински агент“. Затова на въпроса трябва ли да се „боим от Русия може да се отговори: За кого как”, заключава авторът. Например, патриотите и привържениците на традициите, според него, не се страхуват от Русия.

 

Превод: М.Желязкова http://pogled.info

Прочетена 205 пъти

Станете почитател на Класа