Нагорний: Победата и Путин

Нагорний: Победата и Путин
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    20.05.2019
  • Сподели:

На 9 май, в Деня на Победата, Владимир Путин направи поздравителна реч, след което положи венец на гроба на Незнайния воин в Александровската градина и взе участие в акцията „Безсмъртен полк” на Червения площад.

„Споменът за Великата отечествена война ... е нашата съвест и наша отговорност”, заяви президентът на Русия. И тези думи не звучаха като дежурна фраза. Путин в условията на ескалиращата русофобия на „колективния Запад”, воден от САЩ и нарастващия военен и политически натиск върху Русия, отбеляза, че ключовият момент от националните интереси на страната днес е свързан с Великата отечествена война и Победата. Именно тук минава линията на фронта и именно тук, по линията на победата от 1945 г., в памет на нея, Русия руши надеждите на враговете за насилственото унищожаване на страната ни. И нататък прозвуча много точно описание и класификация на силите, които ни противопоставят.

Днес виждаме как редица държави умишлено изопачават събитията от войната, издигат в кумири онези, които, забравяйки за честта и човешкото достойнство, служат на нацистите, безсрамно лъжат децата си, предават предците си”. Без съмнение, тук главата на нашата държава имаше предвид преди всичко режима на необандеровците в Киев, който разрушава паметниците на героите от Втората световна война, забранява съветските символи, хвърля Червените знамена на победата на бунището, опитва се да издигне поддръжниците на Третия райх в ранг на национални герои.

Нашият свещен дълг е да се защитят истинските герои. Покланяме се на всички ветерани от победоносното поколение. Вие живеете в различни страни, но движението, което сте осъществили заедно, не може и не трябва да бъде разделено. Ние винаги ще почитаме всички вас, прославяме Победата, която е оставена завинаги”, заяви Путин.

Естествено, обръщайки се към участниците във военния парад и цялата руска и световна аудитория, той посочи значението на уроците от Втората световна война и Великата отечествена война (като неразделна и ключова част) за укрепване на сигурността и стратегическата стабилност. „Направихме и ще направим всичко необходимо, за да осигурим висока бойна способност на нашите въоръжени сили, отбранителния потенциал на най-модерното ниво, и ще укрепим още повече авторитета на военната служба, авторитета на войниците и офицерите, защитниците на Отечеството."

И тук у внимателния слушател неволно може да изникне въпросът за събитията от преди 30 години, когато СССР не бе унищожен от силата на танковите колони на противника, а от предателство и идеологическо разрушаване на основите на държавата чрез прозападни „"агенти на влияние”, на чиито действия държавните органи гледаха безпристрастно.

Президентът не каза нито дума за това, но, разбира се, не може да не знае сегашната ситуация, да не я оценява. В крайна сметка, както в края на „Перестройката” от 80-те години на основните телевизионни канали седяха враговете на единната руска държава, така те продължават да седят там. Същото се отнася и за някои системи от текущата „вертикала на властта”. И именно тук е главната опасност за руската държава и за народите на Русия. Именно това е причината за бавните или дори нулевите темпове на развитие на страната, въпреки че, според Сталин, ще бъдем „смачкани” при такава скорост.

И като в унисон с тези разсъждения, си спомнете заседанието на Съвета по стратегическо развитие и национални проекти, проведено в навечерието на 9 май. Именно там Путин с безпрецедентна жестока критика атакува интересите на ведомствата и бюрократичния апарат както на федералното, така и на регионалното равнище. По това време в залата на Кремъл настъпи мълчание, много хора осъзнаха, че може би става въпрос за правителството и министър-председателя. В крайна сметка преди две години целите, които бяха представени като национални проекти, не бяха изпълнени нито частично, нито дори напълно. На тази среща в Кремъл Путин даде указания за изпълнение на националните проекти до края на тази година, като каза, че всички „глави“ ще бъдат принудени да отговорят за своя „раздел на работата“... Изглежда, че това е последният акорд. Но не, с рязка критика към работата на правителството излезе Вера Чистова, заместник на известния ултралиберал и настоящ директор на Сметната палата Алексей Кудрин, която като в добър сатиричен филм, започна да трие сол на правителството на Медведев, че неефективно използва отделените за осъществяването на националните проекти финансови средства.

Междувременно на Червения площад преминава най-мощна бойна техника – достоен наследник на оръжието от Победата на 1945 година.

 

Александър Нагорний  Превод: В.Сергеев http://pogled.info

Станете почитател на Класа