За какво (не) се разбраха Лавров и Помпео

За какво (не) се разбраха Лавров и Помпео
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    16.05.2019
  • Сподели:

Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Майк Помпео разгледаха различни двустранни въпроси по време на срещата във вторник в руския град Сочи - сегашната ситуация във Венецуела, Корейския полуостров, Сирия, Близкия изток, Украйна, Афганистан, ядрената програма на Иран и тероризма.


Лавров описа разговора със своя колега като "откровен и полезен". Според руския външен министър липсата на пълно двустранно сътрудничество, което носи вреди и за двете страни, до голяма степен се дължи на предишната администрация на Белия дом.


Междувременно Помпео посочи, че Вашингтон "е готов да намери обща позиция с Русия, докато двете [страни] се отнасят сериозно към нерешените въпроси", като в същото време оценява възможността за подобряване на отношенията чрез открит диалог.


Ето основните постижения и общи точки, подчертани от дипломатите:
Възстановяване на двустранните комуникационни канали
Възобновяването на двустранния диалог на високо равнище за борба с тероризма
Необходимостта да се разреши ситуацията в Сирия по политически път и да се гарантира, че страната няма да се върне да бъде дом за терористични групи
Необходимостта от пълна денуклеаризация на Северна Корея
Необходимост от съвместна работа за установяване на контрол над оръжията


А ето къде различията останаха:
Венецуела: Срещата не промени основните позиции на САЩ във външната политика. Ситуацията във Венецуела не е изключение.
Лавров: "Русия е за това хората в тази страна да определят сами бъдещето си и в този смисъл е от първостепенно значение всички патриотични сили, отговорни за политиката на тази страна, да започнат диалог помежду си, за което призовават редица страни в региона в рамките на така наречения механизъм от Монтевидео. Правителството [на Венецуела], както потвърди Николас Мадуро, е готово за този диалог. Заплахите срещу правителството на Мадуро, които се чуват от официалните представители на администрацията на САЩ и Гуайдо, с които постоянно ни напомнят за правото им да канят въоръжена интервенция от чужбина, нямат нищо общо с демокрацията."
Помпео: „Призовавам руските си колеги да подкрепят венецуелския народ, за връщане на демокрацията в страната, а САЩ и повече от 50 други държави са съгласни, че е дошло времето Николас Мадуро да си тръгне и се надяваме, че подкрепата на Русия за Мадуро приключва.

 

Лавров отхвърли обвиненията, че руското правителство се е опитало да повлияе на изхода от президентските избори в САЩ през 2016 г., като "фикция без основание". "Надявам се, че след доклада на специалния прокурор Мюлер напрежението от другата страна на океана ще се успокои", каза той.
В тази връзка Помпео каза, че "има неща, които Русия може да направи, за да покаже, че този вид дейности са нещо от миналото и имам надежда, че Русия ще се възползва от тези възможности. "
Руският дипломат припомни, че Конгресът на САЩ прие законодателство, в което "на държавния секретар на САЩ е възложено да насърчава демокрацията в Русия, пряко и чрез работа с руски неправителствени организации. За тази цел годишно се отпускат 20 милиона долара", обясни той.


Иран: Що се отнася до политиката около Иран, съществуващите несъответствия бяха запазени. Помпео обеща, че САЩ ще продължат да "натискат режима на Техеран, докато неговото ръководство не бъде готово да се върне в редиците на отговорни държави, които не заплашват съседите си и не сеят нестабилност и терор".


Лавров само призна несъгласията между двете страни по пакта с Иран, за да се гарантира мирния характер на ядрената му програма, като добави, че Русия и САЩ ще продължат диалога по темата.


"Администрацията на Тръмп и правителството на САЩ не могат да упражняват власт на първа сила в този вече многостранен свят", заключават политическите анализатори след срещата.

Прочетена 289 пъти

Станете почитател на Класа