Продажбата на облигациите - „ядреното оръжие“ на Китай в търговската война

Продажбата на облигациите - „ядреното оръжие“ на Китай в търговската война
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    16.05.2019
  • Сподели:

В понеделник главният редактор на китайския държавен вестник "Глобал таймс" Ху Ксижин написа в своя профил в Twitter, че освен че Пекин може да спре да придобива американски енергийни ресурси и селскостопански продукти, както и да намали договорите за покупка на самолети Boeing и да ограничи двустранната търговия с услуги в разгара на митническата война с Вашингтон, много китайски специалисти също проучват "възможността да се отървем от американските облигации и как да го направим конкретно".


В момента Китай разполага с 1,13 трилиона долара в облигации на американската държавна хазна, което е само малка част от общо 22 трилиона долара американски държавен дълг, но съставлява 17,7% от всички страни, които са инвестирали в него.


В случай че китайското правителство реши да намали ролята си на този пазар, може да бъде нарушена икономиката на САЩ, която зависи до голяма степен от закупуването на ценни книжа от суверенни субекти. Някои анализатори дори сравняват тази потенциална стъпка с ядрено оръжие, чието използване би довело до последствия за всички страни.


Робърт Тип, ръководител на инвестиционните стратегии и глобалните облигации в PGIM Fixed Incom, заяви пред CNBC, че е обсъдил въпроса с различни експерти и каза, че това ще бъде "самоунищожителна ядрена опция, която може да служи на Китай като разменна монета, но в същото време застрашава стойността на нещо, в което те са дълбоко ангажирани".


За икономиста Сунг Уон Сон, президент на икономиката на СС, този вариант е "най-голямото оръжие, което китайците имат, към което ще прибегнат в случай на натиск на Вашингтон", докато Ким Руперт, генерален директор на анализа на глобални фиксирани доходи в Action Economics, смята, че "Китай може да продължи да го използва като заплаха, но в действителност продажбата на държавни облигации ще навреди на тях повече отколкото на САЩ, увреждайки собствения им портфейл".


Друг въпрос, който възниква в хипотетичната възможност Китай да се отърве от всички американски ценни книжа, е къде ще отиде голямата сума, вложена в облигации на САЩ. Те се считат за едни от най-печелившите в света поради относително ниските си рискове и са оптимална и безопасна инвестиция.


В този смисъл, съдиректорът на глобалните облигации на Янус Хендерсън, Ник Маруцос, каза пред CNBC, че преместването на активи като тези "изглежда много предизвикателно сега, макар и възможно. Това може да се случи много постепенно за период от 6 до 12 месеца", каза Маруцос, добавяйки, че Китай едва ли ще го направи това бързо.

Прочетена 267 пъти

Станете почитател на Класа