САЩ повишават нивото на тревога в Ирак и Сирия заради потенциалната заплаха от Иран

САЩ повишават нивото на тревога в Ирак и Сирия заради потенциалната заплаха от Иран
  • Автор:  Ж.Школски
  • Дата:  
    16.05.2019
  • Сподели:

Централното командване на Съединените щати (CENTCOM) постанови повишаване на нивото на тревога в Ирак и Сирия поради потенциалната заплаха от страна на Иран, която засяга техните военни. Това съобщи говорителят Бил Урбан, капитан от флота, по време на пресконференция.


По този начин CENTCOM противоречи на последните коментари на британския заместник-командир на Международната коалиция срещу ISIS Кристофър Гика, който отрече съществуването на голяма заплаха от Иран, твърдейки, че подобно изявление "е против информацията от американските разузнавателни служби и техните съюзници относно силите, подкрепяни от Иран в региона."


Както се съобщава от CENTCOM, който управлява анти-ИД коалицията, в момента "тревогата" е на високо ниво, докато Централното командване продължава да наблюдава надеждни и евентуално неизбежни заплахи срещу американските сили в Ирак.".


Във вторник американският президент Доналд Тръмп отрече информацията, публикувана от "Ню Йорк Таймс", за съществуването на военен план от Вашингтон за изпращане на 120 000 войници в Близкия изток, за да се противодейства на всяка атака от Иран, въпреки че след това заплаши да изпрати "много повече войски, ако е необходимо."


"Бихме ли направили това? Абсолютно", каза президентът пред репортери, след като повтори, че няма планове в това отношение. "Иска ми се да не трябва да го планираме и ако го направим, ще изпратим много повече войски от това."


Британският майор Кристофър Гика, висш служител в НАТО, направи пресконференция с кореспондентите на Пентагона, в която той постави под въпрос тези оценки за увеличаването на заплахата от страна на Иран, като мнението му е, че всъщност опасността не е станала по-голяма.


Изявленията на Гика противоречат на оправданията на американските официални лица, които по-рано този месец разположиха бомбардировачи B-52 в Персийския залив в отговор на това, което Белият дом описва като "вероятна заплаха от силите на иранския режим срещу САЩ и техните съюзници в региона на Близкия изток".


От своя страна Техеран отрече обвиненията на Вашингтон. Според говорителя на Съвета за национална сигурност на тази страна, Кийван Хосрави, истинската цел на разполагането на северноамериканските сили в Близкия изток е "да се води психологическа война срещу Иран."

Прочетена 234 пъти

Станете почитател на Класа