Мирът в Либия се казва Хафтар?

Мирът в Либия се казва Хафтар?
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    24.04.2019
  • Сподели:

Само „здрава ръка“ ще оправи Либия – с тази нагласа няколко важни страни подкрепят генерал Хафтар. Но ООН и правителството в Триполи са на друго мнение. Коментар от Райнер Херман във ФАЦ.

 

 

 

Расте международната подкрепа за либийския генерал Хафтар. Наскоро и американският президент Доналд Тръмп застана на страната на оспорвания генерал, който от началото на април обсажда столицата Триполи с армията си, съставена от различни въоръжени групировки. Така Тръмп попада в подходяща компания. Неговите най-важни съюзници от Саудитска Арабия и ОАЕ също искат Хафтар със здрава ръка да оглави страната, за да не се стига до намеса на съседите – защото в Судан и в Алжир вече се чуват такива гласове.

Франция също ухажва Хафтар, както и Русия, впрочем. В същото време Съветът за сигурност на ООН подкрепя правителството на Сарадж в Триполи и настоява да се сплотят всички сили за намиране на политическо решение.

 

Генерал Халифа Хафтар - Либия

 

Но ако броят на страните, които залагат на военно решение с генерал Хафтар, продължи да нараства, политическото разрешаване на конфликта ще се превърне в химера.

От своя страна хората в Триполи обаче едва ли ще се предадат толкова лесно и бързо.

 

Райнер Херман, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

 

 

 

Станете почитател на Класа