Руското петролно ембарго ще унищожи украинската икономика

Руското петролно ембарго ще унищожи украинската икономика
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    20.04.2019
  • Сподели:

Предприетите от Москва мерки са в отговор на допълнителните санкции, предприети от украинските власти, поясни вчера минсътр-председателят на РФ Дмитрий Медведев

Руското ембарго върху износа на петрол и петролни продукти за Украйна, наложено в отговор на последните санкции от страна на Киев, ще бъде катастрофален удар срещу украинската икономика, предупреждават от една от най-големите рафинерии в страната - частната Укртатнафта.

"Прекратяването на доставките може да доведе до колапса не само на пазара на горивата, но и на цялата украинска икономика и да заплаши националната сигурност на страната", заявяват от Укртатнафта в специално становище. За да се спаси положението, от компанията предлагат да бъдеат увеличени доставките на нефт от Каспийския регион.

Коментирайки последиците от ембаргото руският сенатор Алексей Пушков заяви, че Киев отдавна желае "да скъса всички връзки" с Москва и да внася стоки от западните си съюзници. Той добави, че украинските власти са имали погрешното убеждение, че Москва няма да отговори на провокациите и предупреди, че "резервът от санкции не е изтощен".

Вчера руското правителство забрани износа на петрол и петролни продукти за Украйна.

„Разширяваме забраната за внос в Русия на определени видове стоки, като тази мярка ще се отрази на украинските инженерни продукти, леката промишленост, металообработването, чиято стойност възлиза на близо 250 млн. долара през изминалата година", поясни руският премиер Дмитрий Медведев.

„Преди няколко дни кабинетът на министрите на Украйна предприе още една неприятелска стъпка към нашата страна, разшири списъка на забранените за внос руски стоки в Украйна. При тези условия ние сме принудени да се защитаваме и предприемаме ответни мерки", подчерта Медведев.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

 

Прочетена 562 пъти

Станете почитател на Класа