Технологията, която може да спаси "Нотр Дам"

Технологията, която може да спаси "Нотр Дам"
  • Автор:  Webcafe, по Wired
  • Дата:  
    17.04.2019
  • Сподели:

Преди хилядолетие на мястото на "Нотр Дам" се е намирала гора. Днес, след бедствието, което прониза сърцето на френската култура и историята на човечеството, всичко е потънало в пепел.

Част от дървената конструкция на "Нотр Дам", която изгоря в огромния пожар на 15 април, е поставена още през 1160 година. Носещите греди и екстериорът на покрива над нефа, дългата основна секция в сградата, датират от 1220 и 1240 г.

 

нотр дам по време на пожара на 15 април

Благодарение на това, че "Нотр Дам" оцеля с векове до дигиталната епоха в относително добро състояние, днес катедралата продължава да живее и във виртуалния свят. И това може да направи реставрацията й още по-пълноценна.

 

Покривът на "Парижката Света Богородица" беше една от най-старите запазени конструкции от този тип. Експертите по история на архитектурата определят инцидента като загуба на уникално наследство.

Пожарът избухна в късния следобед на понеделник, а огънят е тръгнал от таванските помещения на храма. Прочутите му кули и дъговидни подпори се извисяваха над остров Ил дьо ла Сите в продължение на векове, вдъхновявайки писателя Виктор Юго да посочи "Нотр Дам" не само като буквален градски център на Париж, но и като негова историческа сърцевина, символ на столицата.

Докато пламъците обгръщаха все по-голяма част от сградата, потенциалните щети върху монумента станаха все по-ясни. Президентът Еманюел Макрон отмени планираната си програма. Близо 400 пожарникари бяха мобилизирани за справяне с бедствието. През това време кулата от олово и дърво, изградена от Йожен Еманюел Виоле-льо-Дюк през 1860 г., беше обхваната от огъня и рухна.

Засега огледите показват, че предметите на изкуството и църковните реликви, които се пазят в катедралата, са спасени.

Но какво ще се случи със самата нея? Ако стените на сградата, които представляват 3/4 от височината й, запазят конструктивната си стабилност, реставрацията на "Нотр Дам" е напълно възможна. Щом сводовете са устояли на огъня, без да се пропукат и сринат на земята, то "Парижката Света Богородица" не е изгубена.

Пожарникарите на Париж извършиха изключителен подвиг в нощта на 15 април. Не допуснаха огъня да се разпространи в двете кули на камбанарията от западната страна на катедралата. Дървените елементи, които сами по себе си са архитектурно богатство, са загубени, но останалото сякаш е спасено.

 

 

 

 

 

Като забележителност "Нотр Дам" продължава да живее в безброй картини, снимки и филми, да не говорим за спомените на хората, които са я посещавали, молили са се в нея и са слушали музика в несравнимата й акустика.

Благодарение на това, че "Нотр Дам" оцеля с векове до дигиталната епоха в относително добро състояние, днес катедралата продължава да живее и във виртуалния свят. И това може да направи реставрацията й още по-пълноценна.

През последните няколко години архитектурният историк Андрю Талон работи с лазерни скенери от Leica Geosystems, за да заснеме цялата вътрешност и външност на катедралата и да ги преобразува в изключително точен дигитален триизмерен макет. Апаратурата измерва разстоянието между нея и всички обекти, които застанат по пътя на светлинния лъч. Поставен върху триножник, скенерът обхваща пространството на сградата, като маркира с милиарди точки цялата й структура.

Талон завършва цифровия архив на монумента през 2015 г., като оттогава използва технологията си за подобни проекти в други готически катедрали по целия свят.

 

Още преди пожара сградата се нуждаеше от сериозни инвестиции за реставрация. През 2017 г. проблемите вече стават прекалено опасни, за да се пренебрегват. В обширна статия "Ню Йорк Таймс" показа как цели блокове от зидарията се съхраняват в градините на "Нотр Дам", след като са се отчупили от само себе си или са свалени ръчно от съображения за безопасност. Някои от емблематичните гаргойли се срутват на земята, а на тяхно място са поставени временни PVC тръби.

Реставрацията на "Парижката Света Богородица" е неизбежна, но споровете кой да плати продължават с години. В момента, в който избухна пожарът, ремонтните дейности вече бяха започнали. Сега архитектите се надяват, че сканираните модели на Талон ще осигурят базова карта, по която да се проектира евентуалното повторно изграждане на изгорелите елементи.

За съжаление, Андрю Талон почина в края на 2018 г. Неговият ментор Робърт Марк - пионер в използването на модерни инженерни технологии за изучаване на историческа архитектура - също почина в началото на 2019 г. И двамата обичаха "Нотр Дам", и двамата не доживяха да станат свидетели на това бедствие.

Какво ще се случи оттук нататък - все още е рано да се каже. Президентът Еманюел Макрон даде обещание, че катедралата ще бъде възстановена. Фондацията за опазване на историческото наследство на Франция вече обяви кампания за събиране на дарения, а за по-малко от един ден бяха натрупани близо 4 милион евро. Милиардерът Франсоа Анри Пино също се ангажира да дари 100 милиона евро за възстановяването на пораженията. Директорът на конгломерата за луксозни стоки LVMH Бернар Арно обеща да предостави 200 милиона евро за кампанията, същата сума беше гарантирана и от фамилията Бетанкур-Мейер, наследници на L'Oreal.

Ако Франция успее да събере средствата, нужни за пълната реставрация на "Нотр Дам", остава въпросът как точно ще се извърши тя. Дали ще бъде построена точна реплика на църквата по сканираните модели на Талон? Или ще бъде изградено нещо по-различно? Или част от унищожената сграда ще бъде запазена в автентичния си вид, за да напомня за историческата трагедия?

 

0b

 

Оригиналната ръчна изработка на старите майстори е незаменима; дори тя да се реставрира, никога няма да бъде възстановена в същия си вид. В една нощ беше изгубена и възможността за натрупване на ново познание за техниките, които са използвани преди векове.

Това, което огънят не може да изпепели, е надеждата.

Станете почитател на Класа