НАТО дразни мечката...

НАТО дразни мечката...
  • Автор:  Поглед Инфо
  • Дата:  
    14.04.2019
  • Сподели:

САЩ казват, че искат да увеличат присъствието на кораби на НАТО в Черно море, за да гарантират, наред с други неща, свободата на корабоплаване по Керченския проток. Политическите анализатори, анкетирани от France 24, обаче предупредиха, че това е опасна стъпка: Азовско море за Русия е като Мексиканския залив за САЩ.

 

http://s01.webvariant.com/imagebank/cache/190406211248-660x371.jpg

 

Съединените щати обявиха, че ще засилят военното присъствие на НАТО в Черно море, изпращайки там нови кораби, пише на своя сайт France 24. Американските представители обясняват, че по такъв начин искат да покажат, че имат възможност да сдържат "агресивните" действия на Русия и да осигурят на украинските кораби безопасно преминаване през Керченския проток.

Русия провежда мащабна модернизация на своя флот и инфраструктура и агресивно показва своето присъствие. Вашингтон не иска да остави тези събития без отговор, опасявайки се, че по този начин Москва ще може да контролира или доминира в Черноморския регион”, цитира изданието мнението на френския политолог Куентин Лопино. "Така че целта е и в това, Черно море всъщност да остане международен обект, където ще се зачита свободата на корабоплаването."

Но друг политически анализатор Ив Буайе смята, че преди всичко тази стъпка е определен сигнал. „Американците искат да успокоят България, Румъния и Грузия. Възможно е да има и мисъл да се помогне на украинския президент Порошенко, който преди втория тур на президентските избори се намира в неизгодно положение”, цитира авторът.

Русия отговори, че „негативно“ оценява тази стъпка на САЩ. "Ние не разбираме какво се има предвид, ситуацията с Керченския проток и корабоплаването е добре известна", такъв коментар направи официалният представител на президента Дмитрий Песков. Но, според Ив Буайе, Русия "всъщност с право може да смята този план за провокация". Той отбеляза: „Това е все едно да гъделичкаш мечката под брадичката, предполагайки, че тя ще се впечатли, но това е смешно. Азовско море е изцяло руско. Все едно да кажеш на американците да не се намесват в работите на Мексиканския залив.“

Още преди инцидента с украинските кораби, Киев и Западът обвиниха Русия, че препятства преминаването на кораби в Керченския проток. Куентин Лопино припомня, че този проток е важен за Москва за физическата връзка между Крим и континента. Според него контролът върху пролива помага на Русия да утвърди присъединяването на Крим.

Но по същия начин този пролив е важен и за Киев, защото е необходимо да премине в Азовско море, където се намират много от най-важните им пристанища, особено Бердянск и Мариупол.

Днес в Черно море по естествен начин присъства флотът на страните-членки на НАТО, които са разположени по неговото крайбрежие: Румъния, България и Турция. По отношение на останалите съществува специален режим, който е предвиден от Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. Миналата година там бяха четири американски есминца, а през 2019 г. там планират да изпратят френски военни кораби. Но, според експерти, сега не става въпрос за увеличаване на броя на корабите, а за подобряване на координацията между съюзниците.

И все пак, според Ив Буайе, военният сблъсък в региона е малко вероятен. Според него нито една държава от НАТО няма да провокира твърде много Русия в Азовско море. "Не трябва да забравяме, че Русия не е някаква там страна, тя е втората по мощ ядрена сила в света", цитира авторът на статията за France 24 предупреждението на експерта.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа