"Фалшивата Мелания"

"Фалшивата Мелания"
  • Автор:  Webcafe
  • Дата:  
    15.03.2019
  • Сподели:

Още по времето на втория мандат на Барак Обама Доналд Тръмп лансира една странна конспиративна теория - че първият чернокож президент на САЩ всъщност е мюсюлманин, роден в Африка и фалшифицирал родилното си свидетелство, за да преуспее в Америка.

Президентът има и други залитания към конспирациите, сред които вярването му, че климатичните промени са измислица, и съмнението му, че ваксините може би наистина причиняват аутизъм.

До огромна степен е иронично, че сега по време на собствения си мандат самият Тръмп е принуден да оспорва една странна конспирация.

Тя гласи, че жената, с която той се появява на някои събития, всъщност не е Мелания Тръмп, а нейна двойничка.

По-подробната версия разказва, че в определени случаи американският държавен глава е придружаван от "копие" на Мелания, но Белият дом не е намерил достатъчно автентична заместничка и дубльорката видимо се различава от "оригинала". Така се появява митът за "фалшивата Мелания".

Неуморни конспиратори сравняват снимките й с тези на истинската и посочват куп разлики - формата на лицето, устните, носа, дори фигурата и ръста. Всъщност теорията за "фалшивата Мелания" не е нова - тя се появява за първи път през 2017 година.

Тогава потребител в Twitter публикува колаж от две снимки на първата дама на САЩ, за да докаже, че на едната от тях не е съпругата на Доналд Тръмп, а просто жена, която много прилича на нея. Той смята и че Мелания Тръмп (или двойничката й) нарочно носи често големи слънчеви очила, за да прикрива разликите в чертите на лицето.

Конспиративните теории се завъртяха отново през тази седмица.

Американският президент беше на посещение в Алабама след унищожителното торнадо от началото на март месец, а в социалните мрежи пак изплуваха твърдения, че жената с него въобще не е съпругата му. Спекулациите стигнаха и до токшоуто "The View", където темата беше подробно обсъдена и набра още по-голяма популярност.

Доналд Тръмп прибегна до любимия си начин за комуникация с аудиторията - Twitter. Там той обясни, че изображенията, които подклаждат слуховете за "фалшива Мелания", са преминали през обработка на Photoshop. Говорителката на първата дама - Стефани Гришам, от своя страна написа, че президентското семейство е било в Алабама след опустошително бедствие, а от "The View" се подиграват с човешката трагедия.

 

0a

 

Нито думите на Тръмп, нито тези на Гришам успяха да разсеят съмненията на конспираторите. Твърденията за двойничка на първата дама, която се появява при нужда, се засилват от факта, че от Белия дом не разкриват подробности за това с какво е заето ежедневието на Мелания Тръмп. Не помагат и клюките, че Мелания и Доналд Тръмп са в меко казано хладни взаимоотношения.

Означава ли това, че на кадрите от Алабама наистина виждаме "фалшива Мелания"?

Едва ли, макар че в интерес на истината госпожа Тръмп изглежда различно. Трябва да се отбележи, че повечето конспиратори правят сравненията си на база снимките от последните дни и такива отпреди няколко години. Единственият сигурен извод е, че дори и Мелания Тръмп не е застрахована от влиянието на годините върху лицето й.

 

 

Освен това винаги има значение дали една жена е обута с 10-сантиметрови тънки токчета, или, както е в случая с новите кадри, с равни спортни кецове. Самата Мелания Тръмп не спомага особено клюките около нея да бъдат опровергани веднъж завинаги. В САЩ първата дама е публична фигура точно толкова, колкото и съпругът й.

Извън няколко благотворителни кампании и инициативи, които госпожа Тръмп подкрепя, тя предпочита да стои извън светлините на прожекторите. Миналата година изчезна от публичното пространство за почти месец, а в началото не беше предоставено никакво официално обяснение за отсъствието й.

Впоследствие стана ясно, че е преминала през бъбречна операция, но дотогава се бяха нароили редица спекулации къде е първата дама и какво се случва с нея.

Затова и не е чак толкова чудна появата на цяла конспиративна теория и за мнозина изглежда по-вероятно от Белия дом да са наели "фалшива Мелания", която да държи Доналд Тръмп за ръка пред камерите, вместо да отговарят на неудобни въпроси.

Прочетена 289 пъти

Станете почитател на Класа