Западните дипломати «подивяха»

Западните дипломати «подивяха»
  • Автор:  Поглед Инфо
  • Дата:  
    14.03.2019
  • Сподели:

На международната арена има опасни промени, пише Handelsblatt. Западните дипломати все по-често отстъпват от традициите на цивилизованото общуване помежду си и прибягват до силов натиск при това даже спрямо съюзници. И до такава степен на „подивяване“ ги доведе ръководителят на Белия дом Доналд Тръмп, убеден е авторът на статията Йенс Мюнхрат.

"Ожесточаване на реториката, крещяща лъжа, безмилостна политика" - международната дипломация претърпява опасни промени, от които в крайна сметка ще пострадат всички, пише Handelsblatt. Пример за тези промени е ситуацията с германския посланик във Венецуела. Той е "буквално изхвърлен от двора" за намеса във вътрешните работи на страната. Това, което се случи, те кара да се чудиш дали Берлин бързо е признал самопровъзгласилия се “президент” Хуан Гуайдо, отбелязва авторът на статията Йенс Мюнхрат.

 

https://www.mediapool.bg/images/288/9e199bf16d916edaea9195ef71dbf245.jpg

 

Въпреки че действащият държавен глава Николас Мадуро управлява страната като "диктатор", именно твърдите действия на САЩ, ЕС, включително Германия, му позволяват да се представи като "жертва на империализма, янките и васалите в Европа, които се интересуват само от венецуелския нефт". Изгонването на германския посланик свидетелства за "упадъка на морала" в международната дипломация. В същото време същото се случва и в европейските държави, които твърдят, че са ангажирани с разрешаването на конфликти на интереси и разногласия само на масата за преговори и по цивилизован начин.

Така неотдавна Франция отзова своя посланик, при това не от Анкара, Москва или Уагадугу, но от Рим, привежда пример авторът. Към това решение френският президент Емануел Макрон беше тласнат от конфликта с вицепремиера на правителството на Италия Матео Салвини, който го нарече „ужасен” политик, недостоен за своя пост.

След като във Ванкувър по инициатива на САЩ задържат финансовия директор на Huawei, Мен Ванчжоу китайските власти арестуват двама канадци: бивш дипломат и бизнесмен. "Съвпадение? В наказателния кодекс за такъв случай има подходящ термин: вземане на заложници. Но в епохата на Доналд Тръмп подобни действия дори на Запад просто се наричат „реална политика“. Създава се впечатление, че тези хора са станали своеобразен „залог” в търговския конфликт между двете страни, или може би дори в „борбата на двата гиганта за световно господство”.

Такъв циничен политически подход не се е появил днес, продължава изданието. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и ръководителят на Кремъл Владимир Путин отдавна са "достигнали съвършенство в способността да използват съдбите на хората за геополитическите си интереси". Зад американските разузнавателни служби също се влачи „дълъг списък от грехове“. Но ново стана това, как открито се прилагат такива спорни методи, включително на Запад. Например, от Китай се изисква равноправно отношение към чуждестранните инвеститори, а от Северна Корея и Иран - да закрият ядрените си програми. В същото време, пренебрегвайки всички дипломатически традиции, американският посланик заплашва онези германски компании, които ще си сътрудничат с Техеран.

Той (посланикът на САЩ - ИноТВ) се държи в Берлин като пълномощник на Тръмп, имитирайки неговия стил, който няма нищо общо с дипломацията, а повече с наглостта. Но все пак основният проблем е самият ръководител на Белия дом” обяснява Мюнхрат. "С помощта на груба сила Тръмп унищожава базовото доверие в тази крехка система, която определяше политическите процеси след края на Втората световна война."

 

0a

 

Това се отнася и за сложната мрежа от търговски отношения, както и за тънкото изкуство на дипломацията, отбелязва журналистът. Почти всеки ден ръководителят на Белия дом се присмива на ценностите на западното общество. И когато така постъпва самият президент на САЩ, в целия свят започват да се рушат психологическите бариери. Навсякъде, - и от дясно и от ляво, започнаха да се появяват такива „хулигани“, в това число и от другата страна на Атлантическия океан. общественият дискурс става все по-див както вътре в страните, така и между тях”, констатира авторът.

Това говори за уязвимостта на демократите и многополюсния свят с неговите институции, договори и вярата в това, че в крайна сметка сътрудничеството и балансът на интересите ще донесат изгода за всички. „Този свят не бива да се приема за даденост – дойде време да се борим за него“, обобщава Мюнхрат.

 

Превод: М.Желязкова

Прочетена 308 пъти

Станете почитател на Класа