Еврокомисията била като Политбюро

Еврокомисията била като Политбюро
  • Автор:  Клаус-Дитер Франкенбергер
  • Дата:  
    13.03.2019
  • Сподели:

Пълно безобразие е да сравняваш Еврокомисията с Политбюро. А не по-малко скандален е фактът, че тази срамна аналогия излезе от устата на един политик, който сам иска да стане еврокомисар.

 

 

 

Този човек всъщност би трябвало да знае какво приказва. Вече не е младок, а и познава Западна Европа. Добре я познава. Независимо от всичко това унгарският министър на правосъдието Ласло Трочани сравни Европейската комисия с Политбюро. През последните години ЕК се държала като истинско Политбюро, заяви той.

 

Европейският флаг

 

Да, човек може и да не е съгласен с предложенията на Комисията, това е ясно. Срещу нея критики отправят на само в унгарските правителствени среди, но и в държави в Северна, Южна и Западна Европа. Това е нормално в една общност от свободни народи. Но да сравняваш Европейската комисия с ръководния орган на комунистическата партия си е направо скандално. И това сравнение го прави един министър, който оглавява листата на управляващата партия Фидес за европейските избори и съответно сам иска да стане еврокомисар - ето най-ясната илюстрация на онова мислене, което знае само едно: да демонизира „Брюксел". По този въпрос Трочани очевидно се нарежда рамо до рамо със своя шеф Виктор Орбан.

Да, структурата на европейските институции е сложна. Да, наднационалното мислене е трудно за разбиране, а понякога и трудно за приемане. Но противно на всички глупави твърдения в Брюксел не цари диктатура.

 

Клаус Дитер Франкенбергер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

 

 

Прочетена 331 пъти

Станете почитател на Класа