Русия ще се отбранява!

Русия ще се отбранява!
  • Автор:  Юрий Решето
  • Дата:  
    13.03.2019
  • Сподели:

Правителството в Москва е решило да създава руски интернет - явно нещо като онези емисии "Время" от епохата на соца, в които с възторг се говореше за успехи на кравари и заводи, и с укор се сочеше към Запада.

 

 

 

 

Гъсти кълба тютюнев дим в хола, монотонни гласове на телевизионни говорители, които четат новини от производството, директиви на Политбюро, прогнозата за времето - това е в моите детски спомени. Черно-бяло, мрачно, аналогово. Защото съм роден в СССР.

Също като милиони други съветски граждани баща ми пушеше в хола, очаквайки - също като останалите милиони съветски граждани - вечерния филм. Той се излъчваше след основната вечерна информационна емисия "Время". Кълбата тютюнев дим междувременно са изчезнали от хола. Също като милиони други руснаци, баща ми вече не пуши. Емисията "Время" обаче си остана. Новините от производството и политическите декларации - също.

 

default

 

Сега всичко е малко по-пъстро, по-модерно, по-олекотено, но съдържанието почти всеки ден е едно и също: една трета – за Путин, една трета – за Медведев и една трета – за "лошия" Запад. На когото му е дошло до гуша, бяга в интернет. Скоро обаче и това навярно няма да е възможно.

Русия ще са отбранява!

Защото Думата взе решение: Русия ще се отбранява! Срещу кого ли? Срещу американците, естествено, срещу кого иначе? Та нали най-мощните сървъри се намират в САЩ, а американците, каквито са лоши, могат просто да изключат Русия от световната мрежа – това твърдят от Думата. Затова Русия трябвало да си има свой собствен и независим от американците интернет.

И понеже корумпираните власти искат да запушат устата на борците срещу корупцията, а заедно с тях и на всички инакомислещи, са предвидили забрана на свободния интернет и въвеждане на тотален контрол. Това пък казват критиците. Близо 15 000 от тях излязоха на протест по улиците на Москва по уикенда. Според организаторите, това са били най-масовите протести за последните години – дори по-големи от демонстрациите срещу пенсионната реформа. Хората не искат и интернет да стане като "Время" - с новини от производството и политически декларации - поогладен, разкрасен, цензуриран.

Чисто „руски интернет“ – има ли техническа възможност за подобно нещо

Едва ли, твърдят експертите. Макар че  властите положиха неимоверни технически и финансови насилия да закрият месинджъра „Телеграм“. От това пострадаха милиони юзъри, хиляди фирми, дори и държавни учреждения, които досега редовно ползваха тази услуга.  По-важно обаче беше посланието на властите, което гласи: "Назад към СССР!“ - и към времената на режима, в които имаше плътна Желязна завеса. Разликата днес е в това, че Желязната завеса е онлайн.

За да е успешна, една икономика се нуждае от свободен интернет

Какъв парадокс само! Русия минава за страна с добре развит IT – сектор и модерни компютърни технологии, поне що се отнася до големите метрополии. Москва например се е превърнала в истинско смарт-сити. Дори и в метрото, на 80 метра под земята, човек за секунди може да уреди своите банкови сделки или да си запише час при лекаря – благодарение на силния сигнал на "WiFi for free". Русия е една от страните с най-евтин мобилен интернет в света. Новосъздадени руски фирми успешно навлизат на международния пазар. И точно в тази Русия искат да орежат най-важната функция на интернет – свободната обмяна на информации!

Забравена е явно златната ера на руския интернет от 1990-те години - времето, в което се родиха Yandex и mail.ru. Поне в Русия те са сериозна конкуренция на Google и сие. Забравени са и годините в началото на новия век, когато, по времето на краткото си президентско интермецо, Дмитрий Медведев заложи на модерните технологии, на интернет и на прозрачното управление. Днес руското правителство гледа на интернет като на враг. А бившият офицер от КГБ и сегашен президент Путин смята интернет за изобретение на американските тайни служби – на злите американци, които само мислят как да сторят на Русия злини и срещу които Русия е длъжна да се отбранява.

Мечтата е всичко днес да прилича на едновремешната емисия „Время“ - с онзи възторг от собствените успехи и с познатите критики срещу Запада.

 

 

 

 

Прочетена 418 пъти

Станете почитател на Класа